Messerschmidt efter afsløring af dommers DF-kritiske skriverier: Lever vi i en retsstat?

0
2392
Morten Messerschmidt, der her ses efer domsafsigelsen i fredags, mener at retsformanden Søren Holm Serup burde have erklæret sig inhabil. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt mener, at byretsdommer Søren Holm Serup burde have erklæret sig inhabil i byretssagen. Dommeren har nemlig i årevis skrevet og liket kritiske kommentarer på Facebook om DF og Messerschmidt

Dommer Søren Holm Serup, der fredag afsagde dommen over Morten Messerschmidt i Retten i Lyngby, har sat alvorligt spørgsmålstegn ved sin egen habilitet.

Som ditOverblik har beskrevet, har Søren Holm Serup gennem flere år skrevet kritiske kommentarer om Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt på Facebook. Han har også liket adskillige kritiske opslag om Messerschmidt, herunder opslag om Meld og Feld-sagen, der var centrum for byretssagen.

Dommerens aktiviteter har nu udløst en skarp reaktion fra Morten Messerschmidt. I et længere Facebook-opslag bringer DF-næstformanden 21 eksempler på, at Søren Holm Serup har udtrykt sig kritisk eller har liket kritiske opslag om DF og Messerschmidt. Herunder en kommentar, hvor Søren Holm Serup kalder et synspunkt fra Messerschmidt for “torskedumt”.

På den baggrund stiller Messerschmidt spørgsmålet: Lever vi i en retsstat?

“For hvad ligger egentlig bag dommen i fredags – juraen eller dommer Seerups uvilje mod DF og mig? Kan dette virkelig være rigtigt i et retssamfund som vores?,” skriver Morten Messerschmidt på Facebook.

Morten Messerschmidt på Facebook. Hans opslag kan læses her

Likede kritisk opslag få timer efter dom

De mange eksempler er kommet frem i kølvandet på, at Ekstra Bladet lørdag kunne afsløre, at Søren Holm Serup – bare få timer efter domsafsigelsen i fredags – likede et opslag på Facebook af Søren Pind, der betegnede Messerschmidt som en æreløs politiker, fordi han ikke trak sig efter byretsdommen.

Søren Holm Serup fjernede sit like efter Ekstra Bladets afsløring, og han lod forstå, at det ikke specifikt var kritikken af Messerschmidt, han havde givet en tommel op.

Men siden er det altså kommet frem, at dommeren adskillige gange tidligere har liket eller kommenteret opslag, der var kritiske overfor Messerschmidt. For eksempel, da han i 2016 skrev “tø hø” og likede et opslag, hvor hans bror Jakob Serup, der synes at bryde sig meget lidt om Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, Morten Messerschmidt mv., gjorde grin med, at Messerschmidt havde måttet trække sig som gruppeformand i Europaparlamentet. Det gjorde han ved at bringe et billede af et nedstyrtet messerschmitt jagerfly.

“Manden er da ikke sindssyg”

I et andet eksempel deltog han i en debat på politisk kommentator Jarl Corduas facebookside. Her skrev en anden person, at Messerschmidt lider af megalomani (storhedsvanvid, red.). Til det skriver Søren Holm Serup i en kommentar:

“Er det ikke lige hårdt nok? Manden er da ikke sindssyg”.

Søren Holm Serup i en kommentar til, om Morten Messerschmidt lider af storhedsvanvid.

Morten Messerschmidt siger til Berlingske, at han “sidder med en fornemmelse af, at dommeren har set på mig med uvenlige øjne fra begyndelsen”.

“Hele ideen med domstolen er ellers, at man skal have garanti for at blive behandlet upartisk og neutralt. Jeg synes ikke, det er rart at vide, at han har deltaget i diskussioner om mit mentale velbefindende,” siger Morten Messerschmidt, der mener Søren Holm Serup burde have erklæret sig inhabil.

“Jeg synes ikke, det er rart at vide, at han har deltaget i diskussioner om mit mentale velbefindende”

Morten Messerschmidt til Berlingske

Professor: Sætter spørgsmålstegn ved habilitet

Professor Frederik Waage fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) mener også, at Søren Holm Serups facebook-aktiviteter sætter spørgsmålstegn ved hans habilitet. Til DR siger professoren:

“Det rejser spørgsmål, om dommeren er inhabil efter retsplejelovens regler. Morten Messerschmidt har anket sagen, og hvis landsretten mener, at dommeren er inhabil, så må de hjemvise sagen”.

Han tilføjer, at han ikke kan vurdere, om de konkrete opslag vil kunne få konsekvenser for dommeren.

“Jeg kan ikke tage stilling til, om det her materiale fører til, at dommeren erklæres inhabil, men jeg mener, det rejser spørgsmålet,” siger professoren.

Har slettet sin facebookprofil

Søren Holm Serup selv har ikke ønsket at kommentere sine Facebook-skriverier og -likes. Men efter at ditOverblik tirsdag formiddag henvendte sig via Retten i Lyngby for at få en kommentar, valgte han at slette sin profil på Facebook. Dermed kan alle hans kommentarer og likes ikke længere ses.

Læs også:

Dommer på Facebook om Messerschmidt: “Torskedumt”

Messerschmidt klager over dommer – likede Facebook-opslag, der svinede ham til