Espersen: Skandale hvis ministerier afviste Jægerkorpsets Afghanistan-ønske

0
1818
En taleban-kriger patruljerer foran lufthavnen i Kabul. Foto: REUTERS TV/via REUTERS

I følge netmediet OLFI fik Jægerkorpset i lang tid nej af Udenrigs- og Forsvarsministeriet til at lave evakueringsplaner for ansatte i Afghanistan. “Hvis det er sandt, bør det få konsekvenser,” siger DFs udenrigsordfører Søren Espersen

“Hvis det er sandt, så er det en skandale”.

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen, efter at netmediet OLFI har bragt en historie om, at Specialoperationskommandoen i Forsvaret i længere tid har forsøgt at få grønt lys til at lave en evakueringsplan for det danske personel på ambassaden i den afghanske hovedstad Kabul.

Udenrigsministeriet har angiveligt afvist de løbende henvendelser fra Specialoperationsenheden. Beskeden har i følge OLFIs kilder været, at der ikke var brug for militære evakueringsplaner. En melding, der i disse dage virker temmelig opsigtsvækkende set i lyset af det aktuelle kaos i Afghanistan, hvor Taleban nu har overtaget magten.

“Meldingen fra Udenrigsministeren har hele tiden været, at der ikke var brug for planer, fordi der var en sikkerhedsrådgiver på ambassaden i Kabul. Og så havde man PET. Nu er der så sendt et team fra Jægerkorpset afsted i al hast. Udsendelse blev kaotisk, fordi der netop ikke lå nogen planer klar, og ingen vidste, hvad de skulle have med af våben og materiel,” siger en kilde til OLFI.

De oplysninger udløser skarp kritik på Christiansborg. DFs udenrigsordfører Søren Espersen skriver på Twitter:

“Hvis disse oplysninger er korrekte – hvis det er sandt, at Jægerkorpset virkelig fik nej til evakueringsplaner og således måtte kæmpe også med bureaukratiet – bør det få konsekvenser. Dansk Folkeparti følger sagen til dørs”.

“En kæmpe skandale”

Han tilføjer overfor Politiken:

“Hvis det er sandt, så er det en skandale. Man skulle have forberedt det her med det samme og i ro og mag have fået folkene ud. Men alle er blevet taget på sengen,” siger Søren Espersen.

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup har samme synspunkt:

“Hvis det er rigtigt, er det en kæmpe skandale”.

Udenrigsministeriet afviser

I følge OLFIs kilder har Specialoperationskommandoen presset på for at få grønt lys til evakueringsplanerne, siden USAs præsident Biden i foråret meddelte, at USA ville trække sig ud af Afghanistan inden 11. september. Det tager nemlig tid at planlægge succesfulde evakueringsoperationer. Men i følge OLFIs kilder er henvendelserne blevet overhørt og slået hen i Udenrigs- og Forsvarsministeriet. Derfor var der ingen plan for flugtruter, safe-houses, helikopter-evakuering etc., da Taleban rykkede ind i Kabul.

Oplysningerne afvises af Udenrigsministeriet. I et svar til OLFI lød det mandag aften, at civile og militære myndigheder arbejder tæt sammen om den igangværende evakueringoperation, og at adskillige medarbejdere i Forsvaret og de to ministerier “har været i konstant kontakt for at styre operationen på så effektiv en måde”.

Læs mere i OLFI her