Svensk rekord i skuddrab

0
1832
Gerningsstedet i Tensta-ghettoen, hvor to mænd blev skudt og dræbt mandag. Foto: 60160 Stefan Jerrevång/TT/Ritzau Scanpix

Sent mandag blev to unge mænd skudt i den svenske betonghetto Tensta ved Stockholm. Drabet på de to udbygger den svenske rekord over skuddrab i Europa

Svenske medier er fulde af detaljer om drabene. En avis kan fortælle om et el-løbehjul, der blev fundet tæt ved gerningsstedet. En anden at politiet har fundet det formodede gerningsvåben – en pistol med tilhørende ammunition.

Et vidne kan fortælle, at de to mænd havde blødt meget, inden de blev fundet. Et andet vidne kan fortælle, at det ene offer bar en skudsikker vest. Og politiet fortæller selv, at nok er der videoovervågning, men det nærmeste kamera var i stykker.

Men enhver reference til ofrene og deres drabsmænds etnicitet er strøget af de svenske journalisters selvcensur. I forhold til gerningsmændene ønsker de fleste medier ikke at fortælle noget personligt og slet ikke, hvilken baggrund de måtte have. Det er uklart hvorfor svenske journalister heller ikke fortæller mere om ofrene og deres baggrund.

Så svenskerne måtte gætte på, hvorfor det her sker – og hvem der står bag. Mange vil lægge mærke til, at det igen var en migrantghetto, der var kulisse for mordene. Og fra de uredigerede interviews, der ofte bliver lagt op, kan man stykke baggrunden sammen.

En betjent undersøger tjekker spor efter mandagens skyderier i Tensta ved Stockholm. Foto: 60160 Stefan Jerrevång/TT/Ritzau Scanpix

Kedelig rekord

Avisen Expressen har et interview med en midaldrende mand fra nabolaget. Han taler med arabisk accent og der tales arabisk i baggrunden. Han er berørt af situationen og forestiller sig, at hvis bare svenskerne gjorde mere for folk i ghettoer som Tensta, så vil volden mindske.

”Det er vores børn, der dør. De bliver ikke en gang 30 år. Det er folk i tyverne, der dræber hinanden for ingenting,” siger den anonyme mand.

Ifølge den seneste rapport fra det svenske kriminalpræventive råd Brå er antallet af skuddræbte tre gange så højt i Sverige som i resten af Europa. Tallet for Sverige er fire dræbte for hver million indbyggere, mens det tilsvarende tal er 1,6 for hele Europa. For bare tyve år siden lå Sverige helt i bunden af de statistikker, mens landet siden er det eneste, der har set en løbende stigning i dødsvold.

Kilder: Aftonbladet, Expressen, Brå