Kan styrke Messerschmidts klage: I 2019 måtte retssag gå om efter domsmands facebook-kommentar

0
2645
Morten Messerschmidt taler med pressen efter fredagens domsafsigelse i Retten i Lyngby. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

En dom fra 2019 kan i følge Kristeligt Dagblad styrke Morten Messerschmidt i klagesagen mod byretsdommer Søren Holm Serup, der har udtrykt sig negativt om DF og Messerschmidt på Facebook

En dommers aktiviteter på Facebook kan have betydning for, om dommeren må erklæres inhabil i en retssag. Det viser en tidligere dom, som Kristeligt Dagblad har fundet.

Dommen, som er fra 2019, er interessant i disse dage, fordi Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt og hans advokat Peter Trudsø har klaget til Den Særlige Klageret over Søren Holm Serup, der var retsformand i sidste uges byretssag mod Messerschmidt.

Klagen handler netop om Søren Holm Serups aktiviteter på Facebook. Byretsdommeren har i gennem flere år udtrykt sig negativt om både Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt på Facebook. Senest da han – få timer efter at have afsagt dommen på seks måneders betinget fængsel – satte sig til tasterne og gav et “like” til et Facebook-opslag fra tidligere Venstre-minister Søren Pind, der kaldte Morten Messerschmidt en æreløs politiker, fordi han ikke trak sig som DF-næstformand efter byretsdommen.

I sagen fra 2019, som Kristeligt Dagblad omtaler, blev en domsmand erklæret inhabil. Årsagen var, at hun forud for retssagen havde havde slettet den tiltalte som ven på Facebook og havde skrevet, at hun ikke villle have “sådan en ven” på Facebok.

De to havde kendt hinanden som unge men var ikke længere bekendte i den virkelige verden. Men fordi hun afsluttede Facebook-venskabet og kommenterede det, som hun gjorde, blev hun erklæret inhabil i landsretten, hvorefter sagen måtte gå om.

Læs også: Dommer har i årevis kritiseret DF og Messerschmidt på Facebook

Juraprofessor: Relevant i Messerschmidts klagesag

Juraprofessor Frederik Waage siger til Kristeligt Dagblad, at dommen er relevant i forhold til sagen om Søren Holm Serups mulige inhabilitet i Messerschmidt-sagen. Der gælder nemlig samme regler for dommere og domsmænd, fastslår professoren.

“Det er en interessant dom, som understreger, at måden, man agerer på på de sociale medier, er en forlængelse af det virkelige liv. Optræden på Facebook kan spille en rolle for spørgsmålet om inhabilitet. Hvis dommere og domsmænd skal være ‘ fuldstændig upartiske’, som det fremgår af dommen, så skal de være opmærksomme på, om de kan have optrådt på en måde på de sociale medier, som gør, at de ikke kan påtage sig at dømme i sagen,” sigter Frederik Waage til Kristeligt Dagblad.

“Det er en interessant dom, som understreger, at måden, man agerer på på de sociale medier, er en forlængelse af det virkelige liv”

Frederik Waage, juraprofessor, til Kristeligt Dagblad

Tidligere på ugen sagde formanden for Dommerforeningen, Mikael Sjöberg, at repræsentanterne for den dømmende magt “skal tænke sig om, når de manøvrerer i det digitale debatunivers”.

“Folk skal vide, at vi tilgår sagerne upartisk og ikke har nogen forudindtagede holdninger. Den risiko løber man, når man går ind og kommenterer debatindlæg,” sagde Mikael Sjöberg til Jyllands-Posten.

Dommerformanden understregede dog, at han “ikke har det mindste belæg for at tro, at min kollega skulle være forudindtaget”.

Morten Messerschmidt forlader Retten i Lyngby med sin kæreste Dot Wesmann efter dagens domsafsigelse. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

“Torskedumt”

Som ditOverblik fortalte tirsdag, så har Søren Holm Serup i mere end 20 tilfælde enten liket kritiske opslag om DF og Messerschmidt, eller selv skrevet kritiske kommentar. Eksempelvis har han kaldt et forslag fra Morten Messerschmidt for “torskedumt”. Han har også liket opslag om Meld og Feld-sagen, der var centrum for byretssagen.

Afsløringen af dommer Serups facebookaktiviteter fik tirsdag Morten Messerschmidt til på Facebook at stille spørgsmålet: Lever vi i en retsstat.

Læs også: Dommer i Messerschmidt-sagen anklages for svigtende dømmekraft

Vred Søren Pind

Det var som nævnt et opslag fra tidligere justitsminister Søren Pind, der bragte Søren Holm Serups facebookaktiviteter i søgelyset. Det skete da Ekstra Bladet lørdag afslørede, at Serup havde liket Pinds opslag. Efterfølgende slettede Søren Holm Serup sit like og tirsdag gik han all in og lukkede hele sin Facebook-profil ned.

Søren Holm Serup og Søren Pind kender hinanden fra Bornholm, hvor de har gået i samme folkeskole, og Søren Pind har da også været ude at forsvare sin barndomsven. Først anklagede han Ekstra Bladet for at handle i strid med god presseskik, fordi de citerede fra en privat facebookside, og torsdag kaldte Søren Pind det “helt skørt”, at Messerschmidt stillede spørgsmålstegn ved Søren Holm Serups habilitet.

“Holdningen bag dette er, at kun dommere, der er medlemmer af DF kan dømme DF-medlemmer. Virkelig skørt!,” lød det fra Pind.

Hvis retsformand Søren Holm Serup erklæres inhabil, skal byretssagen mod Morten Messerschmidt gå om med en anden retsformand. Habilitetsspørgsmålet skal afgøres, når Morten Messerschmidts ankesag kommer for landsretten.

Læs artiklen i Kristeligt Dagblad her