Syrien: Erdogan gør det, Obama ikke turde

0
1703
En tyrkisk militærkonvoj ses nær byen Batabu i Idlib-provinsen i Syrien. Foto: AAREF WATAD / AFP

Den tyrkiske hær har slået hårdt tilbage i Syrien og tvunget de syriske fly væk fra det omstridte område Idlib. Dermed har man gjort det, den amerikanske præsident Barack Obama ikke turde

Over natten har den tyrkiske hær trængt de syriske regeringsstyrker og deres forskellige hjælpere tilbage. Et kampfly og en drone er skudt ned og derudover taler kommunikéerne om elleve ødelagte kampvogne og selvkørende kanoner og to ødelagte luftværnsbatterier. Samt om fjendtlige 327 soldater, der er sat ud af spillet, som det hedder i det sprogbrug.

Tyrkerne er kendt for ikke at underdrive deres succes på slagmarken, men en række af oplysningerne bekræftes fra vestlige efterretningskilder, der har overvåget syrernes kommunikation og især panikken hos deres hjælpetropper fra den libanesiske terrorgruppe Hizbollah. Militærfolk lægger særligt mærke til, at tyrkerne reelt har skabt en fly-fri zone over det hærgede Idlib, hvor op mod 1400 civile er blevet dræbt ved syriske angreb over de seneste måneder. Dermed har tyrkerne gjort det, som den tidligere præsident Obama ikke mente var muligt.

Da han opgav sin herostratisk kendte røde linje efter nye terrorangreb fra det syriske regime, var det netop med henvisning til det syriske luftforsvar. Det ville være for farligt for det amerikanske luftvåben, hed det dengang.

Russerne ude – foreløbig

Tyrkernes fordel skyldes til dels deres egne, tyrkiskbyggede droner og deres håndbårne missiler, såkaldte PADs, der kan skyde droner og fly ned. Men måske mere afgørende er den diplomatiske indsats, der har holdt russerne ude af opgøret indtil videre. Selvom russerne kan have været en usynlig modstander, har den tyrkiske ledelse hele tiden undgået at give dem skylden.

Det gælder også det blodige angreb i weekenden, der kostede 33 tyrkiske soldater livet – nogle kilder siger op mod 50. Det havde ikke været muligt uden russisk hjælp i form af efterretninger, planlægning og udstyr. Og det er mere end muligt, at det blev udført af russiske kampfly.

Fordi tyrkerne har undladt at kritisere dem, så har russerne haft mulighed for at holde sig ude af det seneste døgns kampe, hvor man reelt har ladet de svage syriske enheder tage store tab. Seneste nyt er dog, at russiske specialenheder er på vej til det område ved vejen mellem Aleppo og Damaskus, hvor kampene er hårdest.