Kinesernes tro på, at eksotiske dyr kan helbrede sygdomme og deres tradition med at slå hårdt ned på budbringere af pinlige nyheder. Det er to vigtige grunde til, at coronavirussen opstod og kunne sprede sig fra Kina, vurderer en kinesisk professor
Det er ikke tilfældigt at den snart verdensomspændende coronavirus opstod og spredte sig fra Kina. Det konstaterer den kinesiske professor Yi-Zheng Lian, der er professor ved Yamanshi Gakuin University i Japan og tidligere redaktør for Hong Kong Economic Journal.
I en artikel i New York Times, som blev oversat lørdag i Politiken, giver Yi-Zheng Lian to bud på, hvorfor det var i Kina – i provinsen Wuhan – at coronaen opstod og fik lov at sprede sig fra årsskiftet.
Den ene er Kinas tradition med at straffe budbringeren. I stedet for at lytte til otte læger, der i starten af januar advarede på de sociale medier om en mulig virus, blev lægerne anholdt og anklaget for at sprede falske rygter. Dermed gik kostbar tid tabt – og en af lægerne døde selv af corona.
Nogenlunde det samme skete i 2002, da sygdommen sars spredte sig fra Kina. Dengang holdt myndighederne oplysninger om sygdommen skjult i mere end måned, og en læge, der slog alarm første gang, blev tilbageholdt af militæret i 45 dage.
I følge Yi-Zheng Lian er systemet med at straffe personer, der overbringer pinlige nyheder, en årtusinder gammel kinesisk tradition. Den går tilbage til Konfutse i 6. århundrede før vor tidsregning. Med et gammelt ord i Kina hedder det, at “det træ der vokser højere end skoven bliver beskåret af stormen”.
Eksotiske dyr “fylder tomrummet ud”
Den anden grund er kinesernes tro på, at man bliver sund og rask af at spise eksotiske dyr, inklusiv deres indvolde og ekskrementer. Yi-Zheng Lian forklarer det med et kinesisk begreb “jinbu”, der handler om at udfylde tomrummet. Er kroppen drænet for blod og energi, hvilket den særligt er om vinteren, opstår der sygdomme og disse kan kureres med blod og energi fra eksotiske dyr, hvoraf nogle med fordel skal spises rå.
Yi-Zheng Lian nævner nogle eksempler: Galde tappet fra levende bjørne skulle være godt mod gulsot. Flagermus gavner synet – især deres afføring, som kaldes “nattelysets sand”. Og desmerkat kogt med slangekød skulle være godt mod søvnløshed.
Flagermus gavner synet – især deres afføring, som kaldes “nattelysets sand”
I den sammenhæng skal nævnes, at coronavirus mistænkes at være overført til mennesker fra en slange, der havde spist en flagermus. Desmerkatten anses for at være kilden til sars.
Oven i kommer, at “jinbu”-effekten menes at være størst, hvis dyret slås ihjel lige før det skal spises. Derfor sælges de eksotiske dyr gerne levende, hvilket forstærker smitterisikoen.
“Derfor er der stærke argumenter for at sige, at det nuværende udbrud af covid-19 er hjulpet på vej af to grundlæggende skikke i kinesisk kultur,” skriver Yi-Zheng Lian.
Hans indlæg i New York Times kan læses her.
Artiklen er oversat i Politiken og kan læses her.