Syrien: Amerikanerne støtter Trump

0
1768
USAs præsident Donald Trump fotograferet forleden i Det Hvide Hus. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/Ritzau Scanpix

Mens politikere fra højre til venstre angriber Donald Trump for at svigte kurderne, tænker de almindelige amerikanere helt anderledes. For dem kan det kun gå for langsomt med at komme ud af Syrien

Efter bombardementer er de tyrkiske tropper for alvor rykket frem i Syrien og angriber især USA’s allierede i den kurdisk-dominerede Frie Syriske Hær. Inden angrebene på land har den amerikanske hær sikret sig de vigtigste fanger fra IS i de kurdiske fangelejre, inden de overlod både kurderne og de andre fanger til deres skæbne. USA’s tilbagetog vækker stor vrede selv blandt republikanske politikere, mens Donald Trump forsvarer sin handling på sin sædvanlige, grove måde:

”Det er tid for os at komme ud af disse latterlige og uendelige krige, hvoraf mange er stammekrige, og få vores soldater hjem. Vi skal kæmpe, hvor vi har en fordel ved det – og kun for at vinde.”

Endnu en gang ligger den amerikanske præsident på linje med meningsmålingerne. Et klart flertal af amerikanerne ønsker de amerikanske tropper helt ud af Syrien. Det gælder også for de demokratiske vælgere.

Hver femte imod Trump

Analyseinstituttet Rasmussen Report har spurgt et repræsentativt udvalg af amerikanerne om, hvad de mener om Trumps principerklæring. 58 procent af alle, der forventer at stemme ved næste valg, støtter deres præsident. Kun 20 procent er imod, mens et lidt større antal ikke har besluttet sig endnu.

Tankevækkende er det, at tallene næsten gælder uanset om den enkelte vil stemme på republikanerne eller demokraterne. 55 procent af dem, der hælder til at stemme på demokraterne, støtter en hurtig tilbagetrækning fra Syrien og andre steder. Størst tvivl var der blandt dem, der ser sig selv som uafhængige og som derfor ikke siger, om de foretrækker demokrater eller republikanere.

En særlig finesse ved undersøgelsen er, at analyseinstituttets medarbejdere ikke sagde til de adspurgte, hvem citatet er fra. Et godt gæt er, at flere demokrater havde været uenige i citatet, mens republikanerne måske i højere grad havde været enige. Men kun måske – for mange republikanere er imod det, der sker lige nu i Syrien.