Erdogan overvejer at sende IS-terrorister hjem til Europa

0
2049
Tyrkiets præsident Tayyip Erdogan taler i telefon med sin forsvarsminister Hulusi Akar om angrebet på Syrien. Foto: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Reuter/Scanpix

Den tyrkiske præsident truer med at sende bølger af flygtninge til Europa efter EU’s og andres kritik. Samtidig overvejer tyrkerne at sende fangne IS-terrorister fra fangelejre hjem til deres hjemlande

Tyrkiet har i forvejen ladet stadig flere slippe over til de græske øer under de seneste seks uger. Nu truer Recep Tayyip Erdogan med at sende mange flere af de 3,6 millioner flygtninge fra Syrien, der i dag lever i Tyrkiet, videre til Europa. Og skulle hans tropper falde over IS-kæmpere i fangelejrene i Syrien, efterhånden som de rykker frem, så kan de også blive sendt samme vej.

For Erdogan er det logisk. Han ønsker at rydde en sikkerhedszone på 30 kilometer syd for grænsen – dels for at få de militante kurdere på afstand, dels for at få plads til at genhuse op mod to millioner af de syriske flygtninge. Og hvis Europa formaster sig til at kritisere ham for det, kan flygtningene jo bare blive sendt herop.

Og det er også lovligt i hans øjne at sende IS-krigerne videre. Han har nemlig allerede aftaler med blandt andre Storbritannien om at sende deres udrejste IS-krigere hjem, hvis de bliver taget i Tyrkiet. Og den tyrkiske ambassadør til London har erklæret, at den samme aftale kan udvides til at omfatte dem, den tyrkiske hær får fat i under deres invasion.

Tyrkiske militærkøretøjer på vej over den syriske grænse nær Akcakale i Sanliurfa-provinsen. Foto: BULENT KILIC / AFP

USA tager først

Noget tyder på, at de mest farlige IS-krigere allerede er væk. Inden amerikanerne trak sig væk og dermed gav plads til den tyrkiske invasion, hentede specialstyrker en række af de IS-krigere, der enten bedømmes som særligt farlige eller som har en særlig viden om resterne af terror-hæren. De blev typisk flyttet til Irak og den amerikanske regering siger, at man retsforfølge dem.

Blandt dem er to af de fire britiske statsborgere, der gik under navnet Beatles, og som har udført nogle af de mest bestialske mord på gidsler. El Shafee Elsheikh og Alexanda Amon Kotey er nu i amerikanernes hænder og skal stå til regnskab for blandt andet halshugningen af den amerikanske journalist James Foley. Ifølge medierapporter skal amerikanere have hentet snesevis af andre fra fangelejrene.

Donald Trump tweetede selv om sagen. Ganske vist refererede han til briterne som Beetles, men meningen var klar: