Sverigesdemokraterne fik nej til at udstille muhammedtegning

0
1335
Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson. Foto: SD

Fotografiske Museet i Stockholm afviste Sverigesdemokraternes bidrag til udstilling, hvor partierne skulle vise deres vision for Sverige i billeder. SD ville udstille kunstneren Lars Vilks muhammedtegning

OPDATERET – En tom væg med fem, sorte rammer. Sådan ser der ud på det sted på Fotografiske Museum i Stockholm, hvor Sverigesdemokraternes (SD) bidrag til udstillingen ”BILDVALET 2018” skulle have hængt.

Museet har nemlig afvist SDs bidrag – et billede af kunstneren Lars Vilks omstridte ”rundkørselshund” fra 2007, der viser profeten Muhammed som hund. SD havde sendt fem billeder til udstillingen – de fire var slørede udgaver af Lars Vilkens tegning. Den sidste var et billede af den originale rundkørselshund. Alle fem billeder blev afvist af museet.

Lars Vilkens lavede sin rundkørselshund i 2007 og han har siden været truet på livet. Det var Lars Vilkens, som var terroristens mål for angrebet i Krudttønden i 2015, hvor filminstruktøren Finn Nørgaard blev dræbt.

Om afvisningen siger museets direktør Per Broman ifølge Expressen:

”I stedet for at vise vælgerne sin vision, vælger Sverigesdemokraterne at bruge udstillingen til at lave en aktion, der skal vise, at de er ofre for censur og sætte fokus på muslimske ekstremister (…) Selvfølgelig udstiller vi ikke dette materiale. Dels opfylder det ikke den opgave ,vi gav partier: at vise hvilket Sverige de ønsker efter valget. Dels er det forbundet med fare at vise disse tegninger”.

Vision om et Sverige med ytringsfrihed

Sverigesdemokraterne forstår ikke afvisningen. Opgaven til partierne lød, at de med fem billeder skulle vise deres vision for Svedrige, og SD ville vise, at partiet ønsker et land, hvor man kan ytre sig frit, uden at frygte islamiske fundamentalister.

”Vores vision for et fremtidigt Sverige er, at ekstremister ikke bør kunne udøve vold, der undertrykker ytringsfriheden. På nuværende tidspunkt er det naturligvis bare en vision, som fotografierne desværre kan symbolisere,” siger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Lars Vilks mødte op

Lars Vilks omstridte tegning blev i øvrigt vist ved åbningen – i kort tid. Kunstneren mødte selv frem og stillede sig op ved den tomme væg, hvor han viste “Rundkørselshunden” frem med den ene hånd og en lille muhammed-karrikatur med den anden. Han understregede samtidig, at han ikke sympatiserer med et bestemt parti:

“Jeg har ikke nogen sympatier for et bestemt politisk parti. Min sympati her ligger bare i, at de (SD, red.) tog initiativet og viste min tegning,” sagde han til Expressen