Sverigedemokraterne: Sidste chance for borgerlig regering

0
3492
Moderaternes partileder Ulf Kristersson holder pressemøde tirsdag efter sit møde med Rigsdagens formand. Foto: 10040 Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix

Sverige synes langt fra en ny regering, efter at lederen af den borgerlige blok, Ulf Kristersson, har opgivet et samarbejde med socialdemokraterne. Eneste chance for den borgerlige blok er nu et samarbejde med Sverigedemokraterne, men forhandlingerne er ikke gået i gang

Det er den slags, der knækker samarbejdet inden det er kommet i gang. Da Moderaternes leder Ulf Kristersson i går skulle aflægge status efter en uges forhandlinger om en ny regering, skrev han samtidig en kommentar i avisen DN. Her erklærede han at et samarbejde henover midten med socialdemokraterne ikke er en mulighed – og de tre andre partiledere i den borgerlige blok kunne bare læse om det i avisen.

Dermed kan den borgerlige blok, der går under navnet Alliancen, kun danne en mindretalsregering med støtte fra Sverigedemokraterne, SD. Og da to af de fire partiledere i Alliancen har lovet vælgerne ikke at indgå et samarbejde med SD, bliver det vanskeligt. I stedet taler mange svenske politikere og journalister om, at dette er afslutning på 14 års samarbejde i den borgerlige blok.

Åben invitation

SD foretrækker en borgerlig statsminister og har mindet Ulf Kristersson om at deres dør er åben.

”Hvis han mener det alvorligt, når han siger, at han vil gøre alt for at skabe en regering, der kan tage hånd om Sveriges problemer, så synes vi han skulle tage imod invitationen,” hed det i en tweet fra partiet i går.

Fra Ulf Kristersson er der endnu ikke kommet nogen melding om, hvad han nu vil gøre i forhandlingerne.

Et samarbejde med Sverigedemokraterne er stadig så kontroversielt, at det lukker mange døre. Derfor spekulerer mange i, at det enten ender med en mindretalsregering af to borgerlige partier. Eller et samarbejde med socialdemokraterne, der vil betyde at Stefan Löfven kan blive statsminister i den næste regering.