Radikal islamist var leder af friskole i Sverige

0
1184
Journalisterne på Doku.nu har afsløret, at to af terroristerne, der ville angribe Jyllands-Posten, har forsøgt at radikalisere medfanger i fængslet.

Nyt journalistisk samarbejde afslører radikale islamister i Sverige. Doku.se har bl,.a. afsløret en skoleleders tætte forbindelser til ekstremistiske miljøer

En tidligere rektor og ordførende leder af friskolen Vetenskabsskolan i Göteborg har tilknytning til salafistiske grupper, som går ind for at bruge for vold for at fremme islam, og han har selv rekrutteret medlemmer til de salafistiske grupper.

Det er en de afsløringer, som man kan læse på et nyt site, Doku.se, som arbejder med undersøgende journalistik om radikale islamistiske miljøer i Sverige.

Vetenskabsskolan har tidligere været i søgelyset for påståede forbindelser med islamisme og for at have udtrykt sympati med Islamisk Stat. Dagens Nyheter skrev i foråret at det svenske sikkerhedspoliti Säpo har besøgt skolen på grund af anklagerne, men at skolens leder nægtede ekstremistiske forbindelser eller sympati for terrorgrupper.

Men nu har Doku.se gransket skolelederens aktiviteter, og i følge Doku.se er den tidligere skoleleder og rektor, som i dag er direktør for skolen, blandt de ca. 2000 personer, som i en ny rapport fra den svenske Forsvarshøjskolen anslås at være en del af det radikale, voldsbekendende islamistiske miljø i Sverige.

De svenske journalister har gennemgået en række facebookopslag på arabisk fra skolelederen. Han udtrykker ikke direkte støtte til Islamisk Stat, men er stærkt kritisk overfor koalitionen, der kæmpede mod IS:

“Skal vores penge gå til at nedbryde det sunniske projekt til fordel for et israelsk og iransk hegemoni i regionen,” skrev han blandt andet i et opslag i 2014.

Manden har været med i den nu nedlagte islamistiske gruppe Troende Unge Fremtidige Forbilleder (TUFF), som på et tidspunkt fik voldsom kritik for et arrangement med den salafistiske hadprædikant Bilal Philips, der går ind for dødsstraf for utroskab via stening og sammenligner homoseksualitet med kannibalisme.

Manden har også haft tilknytning til og hyret ansatte til skolen i den salafistiske gruppe SFM (Sveriges Troende Muslimer), hvorfra flere personer har hyldet Islamisk Stat, og skolelederen menes at være en af grundene til, at salafismen står så stærkt i Gøteborg.

Vil oplyse om radikale, islamistiske netværk

Doku.se gik i luften i september og beskriver sig selv som “et partipolitisk og religiøst uafhængigt projekt, hvis hovedformål er at gennemføre uafhængig, undersøgende journalistik og formidle viden om det voldsradikale / radikale islamiske miljø fra et hovedsageligt svensk perspektiv”.

Redaktør Sofie Löwenmark skrev ved lanceringen i september sådan her om siden:

“Vi mener, at der er et stort behov for at gennemgå og oplyse om landets radikale netværk. Dette er især blevet understreget af de forbindelser, der har vist sig at eksistere mellem forskellige terrorangreb, IS-operationer i Mellemøsten og forskellige svenske netværk. Mange i sidstnævnte har været involveret ideologisk såvel som rent praktisk i rekruttering af svenskere til IS’s militante aktiviteter. Nogle af de rekrutterede i dag er tilbage i Sverige med nye erfaringer og færdigheder, og kan være så blændende som tidligere for had mod den vestlige verden, som menes at være “krig” mod “islam”,” skrev Sofie Löwenmark.

Doku.se drives af private donationer. Siden kan ses her