Vistisen: Regeringen må slå i bordet overfor EU og kræve en ordentlig aftale til Storbritannien

0
2484
29. marts 2019 forlader Storbritannien EU.

EU har afvist den britiske regerings forslag til en samarbejdsaftale efter Brexit. Men Danmark burde kæmpe for at briterne får en god aftale, for vi har store interesser på spil, mener Dansk Folkepartis gruppeformand i EU-parlamentet, Anders Vistisen

”Nu skal vi have den aftale på plads med Storbritannien. Derfor må EU vise noget kompromisvilje overfor den britiske regering”.

Nogenlunde sådan burde den danske regering sige til sine EU-kolleger, forud for EU-topmødet den 18. oktober, hvor det nærmer sig allersidste udkald for at lande en aftale med Storbritannien, som forlader EU den 29. marts 2019.

Det mener Dansk Folkepartis gruppeformand i EU-parlamentet, Anders Vistisen. Han kritiserer den danske regering for at svigte danske interesser ved ikke at arbejde for en aftale, der imødekommer Storbritanniens ønsker, bl.a. om adgang for varer i det indre marked.

Den britiske regering har fremlagt den såkaldte Chequers-plan, som sit bud på en aftale. Men den plan blev blankt afvist af EU’s regeringsledere og EU-præsident Donald Tusk på sidste måneds EU-topmøde i Salzburg. Her sagde Tusk, at Chequers-planen ikke vil fungere. Uden at EU selv kom med et bud på en ny plan.

Mandag var den britiske Brexit-minister Martin Callahan i København for at tale sin sag ved et møde i Industriens Hus, men her var der heller ikke meget opbakning at hente hos den danske regering. Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sagde ifølge Berlingske at:

”Den britiske regering har bevæget sig lidt, men det er langt fra nok, man har bevæget sig”.

45.000 eksportsjobs

Men Danmark burde vise større imødekommenhed overfor briterne, mener Anders Vistisen. Danmark har nemlig store interesser på spil. Storbritannien er Danmarks fjerde største eksportmarked efter Tyskland, USA og Sverige. Vi eksporterede sidste år samlet for 91 mia. kr. til Storbritannien, og 45.000 danske job er direkte relateret til eksporten. Vi er det land, udover Storbritannien, der fisker mest i britisk farvand.

”Det vil gå voldsomt ud over især landbrugssektoren og fiskeriet, hvis man ikke får en aftale med Storbritannien. Derfor burde den danske regering arbejde mere for at få en aftale. Den Cheqer-plan, der er fremlagt, imødekommer de bekymringer, vi kan have fra dansk side i forhold til Storbritanniens farvel. Det kan ikke være i Danmarks interesse at gøre det sværere at handle med Storbriannien,” siger Anders Vistisen.

”Det vil gå voldsomt ud over især landbrugssektoren og fiskeriet, hvis man ikke får en aftale med Storbritannien”

Anders Vistisen (DF), medlem af Europaparlamentet
Danmark har store interesser på spil og burde kæmpe mere for at få en god aftale med Storbritannien, mener Anders Vistisen.
Anders Vistisen

Hårdt EU-spil kan gå ud over Danmark

Han mener, at der ikke har været ført reelle forhandlinger fra EU’s side i lang tid.

”Man er så forhippet på, at Storbritannien ikke skal lykkes i forhandlingerne, at man ikke engang kommer med et modforslag. Det er hele tiden op til Storbritannien selv at komme med noget. Men hvis EU bliver ved at spille hårdt spil og gå efter en endnu dårligere plan for Storbritannien, så falder aftalen i det britiske parlament,” siger Anders Vistisen.

”Det her sætter væsentlige danske interesser på spil. Den danske regering burde forsvare vores nationale interesser på de områder, hvor de er sammenfaldende med Storbritannien,” fortsætter han.

Han mener, at den danske regering bør sætte sig i spidsen for de lande, der har en interesse i en god aftale for Storbritannien.

”Både Holland, Sverige og til dels Tyskland har interesser i klemme. I stedet for altid at være den pæne dreng i klassen, der gemmer sig bag de store lande, bør Danmark gå ned og slå i bordet og forsvare danske interesser,” siger Anders Vistisen.