Sverigedemokraterne giver støtte til borgerlig regering

0
1378
Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson på Dansk Folkepartis årsmøde i september. Foto: Carsten Lundager

Lederen af de svenske konservative, Moderaterne, har nu fået to uger til at danne en ny regering. Ulf Kristersson vil i første omgang helst tale med modstanderne fra Socialdemokratiet. Alligevel tilbyder Sverigedemokraterne at gøre ham til statsminister direkte

Der er snart gået en måned siden sidste svenske valg og ingen af de to gamle blokke har et brugbart flertal. Så skal drømmen om at blive statsminister lykkes for Moderaternes leder Ulf Kristersson, skal han enten byde socialdemokraterne eller Sverigesdemokraterne op til dans. Han ventes først at ville tale med taberen af september-valget, socialdemokraten Stefan Löfven, selvom netop han har afvist at støtte en borgerlig regering.

På den anden er Sverigedemokraterne langt mere åbne for et samarbejde. SDs leder Jimmie Åkesson tilbød onsdag aften på tv at gøre Kristersson til statsminister direkte. Og han tilføjede:

”Naturligvis forventer vi så en indflydelse på den nye regering, der svarer til de stemmer, vi fik.”

Et borgerligt parti

Sverigedemokraterne ser sig selv som et borgerligt parti, og vil gøre meget for at undgå endnu en svensk socialdemokrat som statsminister. Men selvom der ikke er stor forskel på dem og de andre borgerlige partier, hvis man holder til valgprogrammerne, så slår de mindre, borgerlige partier kors for sig, når talen falder på et samarbejde med Riksdagens tredjestørste parti. Og derfor har Ulf Kristersson i første omgang afvist overhovedet at tale med Jimmie Åkesson.

De svenske medier er som hovedregel ganske fjendtlige overfor Sverigesdemokraterne. Alligevel fremhæver flere medier nu et samarbejde med Sverigedemokraterne som den eneste chance, Ulf Kristersson har få at blive statsminister i en borgerlig flertalsregering. For uden SD skal han enten sidde i en svag mindretalsregering, hvilket der ikke er tradition for i Sverige – eller aflevere statsministerposten til Löfven i en samlingsregering.