Sverigedemokraterne går frem under regeringskaos

0
2450
Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson fotograferet på Dansk Folkepartis årsmøde i 2018. Foto: Carsten Lundager

Efter to måneders forhandlinger har Sverige stadig ingen ny regering. I næste uge risikerer svenskerne et nyvalg efter en afstemning i Riksdagen om en mulig statsminister. Imens går Sverigedemokraterne , SD, frem

Den seneste meningsmåling fra instituttet Demoskop gør SD til det næststørste parti i Sverige med 21,1 procent af stemmerne. Sverigedemokraternes fremgang kommer fra de fire partier i den borgerlige blok. Denne såkaldte Alliancen mister opbakning fra 4,2 procent af stemmerne.

”Jeg tror at fremgangen i høj grad beror på at vælgerne er ved at være trætte af den sandkassementalitet, som de andre partier viser,” siger SD´s leder Jimmie Åkesson.

Andre kommentatorer ser det direkte som en reaktion på, at Alliancen ikke vil tale med Sverigedemokraterne. Til sammen vil SD og Alliancen have absolut flertal og er enige på en række punkter. Men modviljen mod det indvandringskritiske SD er stor

”Beskeden fra partierne i Riksdagen om ikke at tale med SD og Jimmie Åkesson – den straffer vælgerne nu. Det er et meget klart signal fra meningsmålingen,” siger den politiske kommentator Niklas Svensson.

Med SD på andenpladsen i svensk politik, rykker de konservative Moderaterne en plads ned. Dårlig nyt for deres leder, Ulf Kristersson. På onsdag bliver der afstemning i Riksdagen om ham som statsminister, og han håber på at SD ikke vil stemme imod ham.

Jimmie Åkesson har gjort det klart, at et ja fra SD kræver forhandlinger. Og indrømmelser – både på indvandringsområdet og på det sociale område, hvor SD er bekymret for den borgerlige bloks spareplaner.