Frem og tilbage med Sass: S vil alligevel ikke udtræde af konventioner

0
2105
Henrik Sass Larsen på talerstolen under Socialdemokratiets kongres i Aalborg, den 16. september 2017. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen vil alligevel ikke trække Danmark ud af internationale konventioner og domstole. Det fastslår han efter tv-udtalelser, der lød som det modsatte

Hvad mener Socialdemokratiet om Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og de konventioner, som står i vejen for en selvstændig dansk udlændingepolitik?

Torsdag var der total forvirring efter en udmelding fra gruppeformand Henrik Sass Larsen i TV2-programmet “Pind og Sass” onsdag aften.

Her sagde Henrik Sass Larsen i programmet, hvor den tidligere Venstre-minister Søren Pind og Henrik Sass Larsen sidder og taler uden kritiske modspørgsmål fra en journalist:

“Vi har fået rodet os ind i alle mulige internationale domstole, konventioner og så videre, Det bliver vores opgave at rode os ud af det, sådan at vi igen får – om jeg så må sige – herredømmet over det”.

Den melding fik Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen til torsdag at udtrykke, at han var “jublende lykkelig” over at Socialdemokratiet nu vil være med til at trække Danmark ud af internationale konventioner.

“Vi skal holde fast i, at han er Socialdemokratiets gruppeformand og dermed også en del af Mette Frederiksens inderkreds, og Sass ved præcis, hvad han siger. Derfor tager tager jeg det for pålydende, at det er en debat, der pågår i Socialdemokratiet,” sagde Søren Espersen til Ritzau.

“Vi har fået rodet os ind i alle mulige internationale domstole, konventioner og så videre, Det bliver vores opgave at rode os ud af det”

Henrik Sass Larsen, gruppeformand, Socialdemokratiet

Mette Frederiksen: Ikke S-politik at forlade konventioner

Men som torsdagen skred frem, fik flere og flere socialdemokrater travlt med at lægge afstand til Sass Larsen. Blandt dem S-formand Mette Frederiksen. Torsdag eftermiddag fastslog S-formanden overfor Ritzau, at hun ikke er enig med Henrik Sass Larsen, selv om det er en “relevant diskussion”, gruppeformanden har rejst:

“Jeg vil gerne slå fast, så det ikke kan misforstås, at Danmark i vores øjne ikke skal udtræde af nogen konventioner, og vi kommer ikke til at arbejde for, at det bliver tilfældet,” sagde hun til Ritzau.

Og senere kom Henrik Sass Larsen selv med en slags dementi på Facebook:

“Hov! – man må altså godt debattere Menneskerettighedsdomstol, konventioner mv. og være kritisk, uden samtidig at folk lægger til grund, at jeg vil udmelde Danmark ensidigt af disse, for det har jeg ikke sagt eller ment,” skrev han.

Henrik Sass Larsen på Facebook.

Søren Espersen: Amatøragtigt forløb

Det får dagen derpå Søren Espersen til at kalde forløbet for amatøragtigt:

“Man stikker blår i øjnene på vælgerne, som er utroligt glade for, at Socialdemokratiet nu endelig er fortaler for det rigtige. Alle jubler, og det gør jeg også selv, og så får man bare en lang næse,” siger Søren Espersen til Kristeligt Dagblad.