Søren Espersen: Danmark skal bakke Israel mere op i FN

0
3109

Danmark har overladt for meget af sin udenrigspolitik til EU, som generelt er for kritisk overfor Israel, mener DFs udenrigsordfører Søren Espersen. Han bebuder en ny linje, hvis DF kommer i regering

Danmark skal føre en mere Israel-positiv linje i FN-systemet, hvis det står til Dansk Folkeparti. Partiets udenrigspolitiske ordfører Sørensen Espersen er utilfreds med, at Danmark som regel går sammen med flertallet af EU-lande og stemmer imod Israel, når der stemmes om resolutioner om Israel-Palæstina-konflikten i FN. Det skal laves om, hvis Dansk Folkeparti kommer i regering.

”Hvis vi kommer i regering, så bliver det på en anden måde. Så vil vi orientere os mere i retning af de lande, der stemmer mere Israel-pro, i stedet for som nu at læne os op ad den anden fløj,” siger Søren Espersen.

Stemmer mest mod Israel

De EU-lande, der stemmer mere Israel-pro, er ifølge Søren Espersen eksempelvis lande som Østrig og Ungarn. I dag stemmer Danmark som udgangspunkt som flertallet i EU.

Søren Espersens udmelding kommer som reaktion på et svar, han har fået fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Søren Espersen, der også er formand for Udenrigspolitisk Nævn, havde spurgt om ministeren “vil bekræfte forlydender om, at Danmark i FN-systemet cirka i løbet af et år stemmer for 15 ud af 20 resolutioner mod Israel”.

Hertil svarer udenrigsministeren:

”Under FN’s Generalforsamlings 72. samling fra september 2017 til september 2018 blev der vedtaget 19 resolutioner vedrørende konflikten mellem Israel og Palæstina eller relaterede dagsordener. Danmark stemte for 14 af disse resolutioner og afstod fra at stemme i forhold til fire resolutioner. En resolution blev vedtaget ved konsensus i generalforsamlingen, dvs. uden afstemningen”.

Ifølge svaret var der EU-enighed om stemmeafgivelsen i 16 ud af de 19 resolutioner.

Stop den rutinemæssige Israel-fordømmelse

Søren Espersen betragter langt de fleste FN-resolutioner om Israel-Palæstina som chikane af Israel, og han mener, at Danmark har overladt for meget af sin udenrigspolitik til EU.

”Vi kan næsten ikke få os selv til at have en anden holdning end flertallet i EU. Du hører også mange ledende danske politikere fra andre partier sige, at det er vigtigt at EU får en fælles udenrigspolitisk linje, hvilket jo vil sige, at vi overlader udenrigspolitikken til EU. Men det mener jeg ikke, vi skal. Vi bør gå med de lande, der har meldt sig ud af den rutinemæssige fordømmelse af Israel,” siger han.

”Vi kan næsten ikke få os selv til at have en anden holdning end flertallet i EU”

Søren Espersen, her fotograferet på DFs årsmøde, savner en mere selvstændig dansk linje i forhold til Israel i FN. Foto: Carsten Lundager

Mere acceptabelt at støtte Israel

Udenrigsordføreren mener, at et stigende antal danskere ser mere positivt på Israel:

”Jeg mærker en holdningsskift ude blandt folk. Det er blevet mere acceptabelt at støtte Israel. Jeg tror det skyldes flygtningesituationen. Den har gjort det mere tydeligt for folk, hvad Israel er oppe imod. Det er jo en frontlinjestat mod islamismen. De kæmper mod nogle af de mest hårdkogte islamistiske grupper. Samtidig ser vi angreb på jødiske organisationer og bygninger i Europa og USA. Det tror jeg har givet en større forståelse hos folk,” mener Søren Espersen.