Sverige sætter vild rekord: Har flest skuddrab i Europa

0
2237
Arkivfoto

Sverige er det land i Europa, der har flest dødelige skudepisoder, viser en ny rapport fra det svenske kriminalpræventive råd

Sverige er nu det land i Europa, hvor der er størst risiko for at blive dræbt af skud fra en pistol eller et gevær.

En ny undersøgelse fra det svenske kriminalpræventive råd, Brottsförebyggande, der har undersøgt udviklingen i Sverige og 22 andre europæiske lande, viser, at Sverige i 2018 lå i top, når det gælder dødelige skudepisoder. En vild udvikling i forhold til år 2000, hvor Sverige lå i bund i en tilsvarende undersøgelse.

Otte ud af ti skuddrab sker i kriminelle miljøer. Narkohandel og bandeaktiviteter indgår i de fleste sager. Men det kan ikke i sig selv forklare, at udviklingen er stukket af i Sverige. Det konstaterer Klara Hradilova-Senin fra det kriminalpræventive råd, Brottsförebyggande.

“Disse faktorer findes i flere andre europæiske lande. Vi kender ikke årsagen til, at dødbringende skudepisoder vokser mest i Sverige,” siger Klara Hradilova-Selin til svt.dk.

Andre har dog et ret oplagt bud på en årsag. Moderaternes retspolitiske ordfører, Johan Forsell, siger til avisen Expressen, at den store tilstrømning af migranter er en af årsagerne.

“Vi har en retspolitik, der har været for slap. Og vi har en migration, som har været alt for stor, og en integration som ikke har været i stand til at håndtere det,” siger han.