Sverige på vej mod nyvalg

0
1595
Moderaternes partileder Ulf Kristersson har frem til fredag til at undersøge mulighederne for at danne en borgerlig regering. Foto: TT News Agency/Claudio Bresciani via REUTERS

Modviljen mod de indvandringskritiske Sverigedemokraterne kan stadig forhindre Sverige i at få en handlekraftig, borgerlig regering. Nyvalg er en klar mulighed.

Den konservative leder Ulf Kristersson har stafetten indtil fredag. Han fik muligheden for at danne regering, fordi han er leder af det største parti blandt dem, der stemte statsminister Stefan Löfven ned sidste mandag. Og fordi et flertal af de otte partiledere i den svenske Riksdag pegede på ham.

Det sidste kom den såkaldte talsmand for Riksdagen, Andreas Norlén, til at sige til et pressemøde. Oversat til almindeligt dansk betyder det, at mindst de fem ledere af borgerlige partier har ønsket at give Ulf Kristersson chancen. Den siddende statsminister har altså højest opbakning fra sig selv – fra Miljøpartiets leder og måske fra Venstrepartiets ledelse ude på venstrefløjen.

Men selv med et ja fra fem partier er Kristersson langt fra en regering. Han skal nemlig overbevise det gamle bondeparti Centerpartiet om at støtte en regering, hvor Sverigedemokraterne (SD) med næsten lige så mange mandater som Kristerssons egne Moderater. Og der er skygger, der er nemmere at springe over.

Hænger på en person

Bare en person fra Centerpartiet gør oprør mod lederen Annie Lööf og stemmer for Ulf Kristersson som statsminister, så er han sikret posten. Annie Lööf er svækket af en personlig skandale og samtidig er det ikke alle i partiet, der deler hendes vrede mod SD. Lööf har fornylig direkte sagt om SD’s leder Jimmie Åkesson, at hun føler foragt overfor ham.

Tidligere har et medlem af centerpartiet åbent sagt fra overfor Lööf og hendes samarbejde med den socialdemokratiske veteran, Löfven. Men hun er kommet på andre tanker. Helena Lindahl har i denne uge sagt, at hun vil følge sin gruppe – og dermed formentlig et nej til en statsminister, der sidder på SD’s stemmer.

Så uden nye overløbere så må Kristersson give op på fredag. Et nyvalg er dermed rykket tættere på, netop hans eneste konkurrent lige nu – Stefan Löfven – ikke har opbakning fra et flertal. Samtidig siger det svenske svar på Enhedslisten, Venstrepartiet, at det ser nyvalg som den rigtige løsning.

Kilder: SVT, Expressen, DN