Sverige: Muslimsk skoleleder brugte statsstøtte på sexklubber

0
2166
Abdirizak Waberi skulle bl.a. have brugt statsstøtten på denne go go-bar i Bangkok, der næppe lever op til de islamiske regler, den muslimske skoleleder hævder at leve efter. Screenshot af Butterflies Nana Plaza

Statsstøtte til muslimsk friskole i Sverige blev brugt på sexklubber og luksushoteller i udlandet

Somalieren Abdirizak Waberi gjaldt længe som et perfekt eksempel på integration i Sverige. Han havde et respektabelt job som skoleleder for en muslimsk friskole, Römosseskolen i Göteborg og var medlem af den svenske Riksdag for de konservative Moderaterna fra 2010 til 2014. Han blev endda valgt på trods af at han tidligere havde givet udtryk for ganske ekstreme, islamistiske holdninger.

Billedet krakelerede, da han i juni i år blev afskediget. Ikke på grund af sine ekstreme holdninger og sit aktive arbejde for det Muslimske Broderskab, hvor han internationalt gælder som en stjerne. Eller for at have ledet en skole, der gennem 22 år og strid med svensk lovgivning har undervist piger og drenge adskilt.

Den somalisk-fødte rektor mistede sin stjerne i det svenske på grund af fusk og svindel. Både det svenske skattevæsen og landets politiafdeling for økonomisk kriminalitet er efter ham for at svindlet med statsmidler svarende til 13 millioner svenske kroner (knap 10 millioner danske kroner). Penge, som han skal have trukket ud af skolens drift gennem to firmaer, som han selv ejer og kontrollerer.

Se Expressens indslag om Abdirizak Waberi her:

Dårlige undskyldninger

Abdirizak Waberi har typisk altid haft noget, der sikkert i hans ører lyder som en god forklaring, når han blev udsat for kritik. For eksempel har han ment, at når han førte penge, der skulle være brugt på skolen og dens elever, ud af landet, så var det ok, fordi de blev brugt på en slags velgørenhed. Realiteten var at han brugte det på et parti i Somalia, som en anden har grundlagt, men hvor han i dag spiller den afgørende rolle.

Tilsvarende har han forsøgt at undgå kritik for sine ekstreme holdninger. Når han tidligere er blevet citeret for at gå ind for flerkoneri og for at ville leve i et land, der styres efter sharia-lovgivning, så han har senere hævdet, at han bare er blevet misforstået. Det samme har han påstået, når det kommer til hans bemærkninger om, at en mand må tæve sin kone, hvis hun været utro.

På samme måde har han hævdet, at når han har brugt mange penge på udlandsrejser – penge, som hans skole fik i statsstøtte – så var det for at rejse støtte til sit parti og dets aktiviteter i Somalia. Han var i Thailand og i Kenya for at finde støtte og tale med folk, der måske ville sælge et brugt kraftværk. Men nu kan den svenske avis Expressen afsløre, at mange af pengene blev brugt på sexklubber og tilsvarende hoteller.

Ironien er, at det rammer ham hårdere i den svenske offentlighed end hans ekstremistiske holdninger. Det at han hævede masser af kontanter og sågar brugte sit kreditkort på klubber som Shark og Suzie Wong i Bangkoks luderkvarterer slår hårdt i et land, der siden 1999 har forbudt køb af seksuelle ydelser. Og det samme gør det, at han har boet på luksushoteller i blandt andet Kenya, der reklamerer med escortservice.

Han har ikke villet svare på journalisternes spørgsmål om, hvad han lavede der. Og omvendt har de heller ikke spurgt ham, hvilken straf han står til efter sharia-reglerne, når han som en gift mand med fem børn har været på go-go baren Butterflies Nana Plaza.

Kilder: Expressen, SVT, National News