Så mange stillinger vil Nye Borgerlige nedlægge i din kommune

0
3066
Nye Borgerlige med Pernille Vermund i spidsen vil nedlægge 100.0000 stillinger i det offentlige,. Hvis planen gennemføres vil det eksempelvis betyde, at en kommune som Sønderborg skal nedlægge ca. 2100 stillinger frem mod 2035. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Nye Borgerlige vil nedlægge hver femte offentlige stilling frem mod 2035. Det svarer til ca. 2100 stillinger i kommuner som Sønderborg og Hjørring, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE)

Hvis Nye Borgerlige får flertal for sin økonomiske plan, så skal kommuner som Sønderborg, Holstebro og Hjørring nedlægge ca. 2100 stillinger inden 2035. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Tænketanken er, skal det siges, stærkt kritisk overfor Nye Borgerlige. Men beregningerne tager afsæt i Nye Borgerliges egen økonomiske plan, som blev fremlagt i starten af august. På baggrund af den har AE med data fra Finansministeriet og Danmarks Statistik regnet på de geografiske konsekvenser af planen.

Der er 730.000 fuldtidsstillinger i det offentlige i dag og der er planlagt en stigning på ca. 80.000 ekstra ansatte de kommende år. Nye Borgerlige vil nedlægge 100.000 stillinger og annullere den planlagte stigning.

Derfor vil Nye Borgerliges plan reelt betyde 180.000 færre stillinger i det offentlige i 2035, svarende til 22 procent. Alene i Syd- og Sønderjylland svarer det til 21.000, mens det i Nordsjælland er knap 11.000 stillinger.

Læs også: Nye Borgerliges vilde plan: Vil spare 140 milliarder kroner

AE: Det vil have enorme konsekvenser

”Når man fjerner hver femte medarbejder i hele den offentlige sektor, vil det have enorme konsekvenser for velfærden. Det siger sig selv, at det vil give et radikalt andet samfund og en radikalt dårligere velfærd. Det er naturligvis politisk helt legitimt at ville sænke skatterne og skære i den offentlige service, men så bør man være ærlig om konsekvenserne,” siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til rådets hjemmeside.

“Det vil give et radikalt andet samfund og en radikalt dårligere velfærd”

Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil planen ramme landkommuner og provinsen særligt hårdt. Over halvdelen af de stillinger, der skal nedlægges, ligger i de såkaldt provins-, oplands- og landkommuner.

Beregninger for samtlige kommuner kan ses her. I Slagelse er det f.eks. 3119 stillinger, der skal fjernes, i Ringkøbing-Skjern er det 1250 stillinger og i Lolland, en af landets fattigste kommuner, er det 1.063 stillinger.

Læs også: DF-formand om Nye Borgerliges plan: Et frontalangreb på velfærdssamfundet

FAKTA: Analysens hovedkonklusioner

  • Frem mod 2035 vil antallet af ældre over 80 år stige med 67 procent, og antallet af børn under 10 år vil stige med 17 procent.
  • Samtidig vil Nye Borgerlige reducere den offentlige beskæftigelse til cirka 620.000 ansatte i 2035 målt i fuldtidspersoner.
  • Hvis velfærden skal følge med demografien, skal tallet i 2035 være cirka 800.000, viser tal fra Finansministeriet. I forhold til det niveau betyder Nye Borgerliges plan, at det offentlige skal nedlægge 22 procent af stillingerne i den offentlige sektor.
  • I kommuner som Lolland, Vordingborg, Faaborg-Midtfyn og Mariagerfjord svarer planen til, at de offentlige arbejdspladser skal nedlægge cirka 1.100 fuldtidsstillinger. I kommuner såsom Sønderborg, Holstebro og Hjørring svarer planen til, at der skal nedlægges cirka 2.100 offentlige stillinger.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kan læses her