DF-formand om Nye Borgerliges plan: Et frontalangreb på velfærdssamfundet

0
4993
Kristian Thulesen Dahl er forsvarsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

DFs formand Kristian Thulesen Dahl kritiserer Nye Borgerliges nye økonomiske plan om gigantiske besparelser og skattelettelser. ”Man vil forsøge at narre danskerne,” mener han

Et frontalangreb på den danske velfærdsmodel.

Sådan betegner Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl den økonomiske 2035-plan, som Nye Borgerlige netop har fremlagt.

Nye Borgerlige vil reducere de offentlige udgifter med op mod 140 milliarder kroner frem mod 2035 og sænke skatter og afgifter for over 100 milliarder.

Konkret vil partiet bl.a. nedlægge 100.000 offentlige stillinger, fjerne topskatten og arbejdsmarkedsbidraget, afskaffe registreringsafgiften på biler, afskaffe ulandsbistanden, nedlægge jobcentre, privatisere DSB, sælge Danmarks Radio og afskaffe efterlønnen.

Hvert år vil Nye Borgerlige spare seks nye milliarder kroner på det offentlige forbrug og fjerne 7000 stillinger, forklarer partiets leder Pernille Vermund i et stort interview med Berlingske.

Læs også: Nye Borgerliges vilde plan: Vil spare 140 milliarder kroner

Opgør med den danske velfærdsmodel

Kristian Thulesen Dahl roser Nye Borgerlige for endelig at fremlægge sin økonomiske plan. DF har nemlig længe presset Nye Borgerlige til at komme ud af busken med sine spareplaner.

Til gengæld er der ikke mange roser til indholdet i planen. Til TV2 News siger Kristian Thulesen Dahl:

”Det er et fuldtonet opgør med det danske velfærdssamfund. I modsætning til f.eks. USA, hvor man mener, at væksten skal komme ved at give de rigeste store skattelettelser, så har vi i Danmark valgt at sige, at de bredeste skuldre skal løfte de tungeste byrder. Altså at vi skal løfte opgaverne i fællesskab. Men det ønsker denne økonomiske plan at gøre op med,” siger DF-formanden.

Kristian Thulesen Dahl sammenligner 2035-planen med tidligere udspil fra Liberal Alliance. Han mener, at planen primært vil gavne de rigeste grupper, mens almindelige danskere har udsigt til ringere kernevelfærd.

”Man vil spare seks milliarder kroner hvert år på de offentlige finanser og fjerne 7000 stillinger i det offentlige hvert år for at få planen til at hænge sammen. Men de udfordringer vi har på sygehuse og i fremtidens ældrepleje løses altså ikke ved at spare seks milliarder og nedlægge 7000 stillinger hvert år, for så at bruge pengene på skattelettelser til dem, der tjener mest,” siger Kristian Thulesen Dahl til TV2 News.

Læs også: Nye Borgerliges vilde plan: Vil spare 140 milliarder kroner

Forsøger at narre danskerne

Han siger til Berlingske, at Nye Borgerlige med planen forsøger at bilde danskerne ind, at man både kan få velfærd og enorme skattelettelser, hvilket ikke er muligt:

”Det værste er jo, hvis man vil forsøge at narre danskerne til at tro, at man kan gennemføre en økonomisk politik plan a la det her, og så samtidig have en velfærdsmodel nogenlunde som den, vi kender i dag. Så forsøger man at foregøgle danskerne noget, som ikke ville være rigtigt,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Læs også: Nye Borgerliges vilde plan: Vil spare 140 milliarder kroner