Sverige: Kvinde får erstatning for diskrimination – ville ikke give hånd til jobsamtale

0
4015
Håndtrykket er en obligatorisk del af den nye ceremoni, som følger med at få dansk statsborgerskab.

En muslimsk kvinde har fået tildelt 40.000 kroner i erstatning ved en domstol i Sverige, fordi en jobsamtale blev stoppet, da hun nægtede at give hånd til mandlig chef

40.000 svenske kroner. Så meget fik en muslimsk kvinde onsdag tilkendt i erstatning ved en arbejdsretten i Stockholm, fordi hun ikke kunne komme i betragtning til et job, da hun nægtede at give hånden til en mandlig chef under jobsamtalen. Kvinden får erstatning, fordi hun har været udsat for såkaldt ”indirekte diskrimination”.

Kvinden søgte i 2016 job som tolk i virksomheden Semantix i Uppsala. Som afslutning på jobsamtalen, skulle hun hilse på chefen. Her nægtede kvinden at give ham hånden med henvisning til sin religion. Kvinden hilste i stedet ved at smile og lægge hånden på sit hjerte.

”Han spurgte, hvorfor hun ikke gav ham hånden, og hun forklarede det med henvisning til sin religion og at det var for intimt for hende,” står der i dommen.

Kvinden fik forklaret, at virksomheden har en politik om, at at det ikke er tilladt at nægte at give hånden med henvisning til sit køn. Det sker for ikke at sætte andre i forlegenhed, blev det forklaret i retten. Men kvinden sagde, at det ville være en synd for hende at give hånden. Derefter fik hun oplyst, at hun ikke kunne komme i betragtning til jobbet.

Det var ikke en enig arbejdsret, der afsagde dommen. Men et flertal af dommerne mente, at arbejdsgiveren har handlet i strid med diskriminationsloven, som forbyder at diskriminere på grund af religion.

Dommen kan læses her.