Nej til statsborgerskab, hvis du ikke vil give hånden

0
69519
Arkivfoto

Fremover skal dansk statsborgerskab tildeles efter en ceremoni i kommunerne. Hvis man nægter at give hånden til eksempelvis en borgmester ved denne ceremoni, så bortfalder betingelserne for statsborgerskab, fastslår politikere bag den nye indfødsretsaftale

Af Steen Trolle

Hvis en person nægter at give hånden, når han eller hun deltager i den kommunale ceremoni, som fremover bliver en del af at få statsborgerskab, så bortfalder betingelserne for statsborgerskabet. Det understreger politikere fra flere af partierne bag den nye indfødsretsaftale overfor ditOverblik.dk.

Indfødsretsaftalen blev indgået lige før sommerferien, og i følge den skal de kommende statsborgere fremover deltage i en ceremoni i deres hjemkommune. Her skal de ”udvise respekt for danske værdier og optræde respektfuldt over for repræsentanter for myndighederne”. Det indebærer, at de giver hånden til borgmesteren, fastslår flere politikere, der deltog i forhandlingerne.

“Når en kvindelig borgmester ved den officielle, lokale statsborgerskabsceremoni stikker hånden frem og ønsker tillykke med statsborgerskabet, så er det helt på sin plads at forvente, at den nye statsborger giver et håndtryk retur. Man har netop skrevet under på en erklæring om, at man respekterer det danske demokrati og grundlæggende danske værdier, og det indbefatter altså også ligestilling mellem kønnene og at kvinder kan være borgmestre på lige fod med mænd,” skriver Socialdemokratiets indfødsretsordfører Astrid Krag til ditOverblik.dk

Kompromis

Der har i Danmark været flere sager om muslimer, som har nægtet at give hånd. I 2016 var der eksempelvis en muslimsk pædagogstuderende i praktik på en skole i Odense, som nægtede at give hånd til kvinder. Der er også muslimske kvinder, som ikke vil give hånd til mænd. På den baggrund rejste Dansk Folkeparti spørgsmålet om et håndtryk under forhandlingerne om indfødsretsaftalen.

“”Vi prøvede at få skrevet håndtrykket ind i aftaleteksten. Det blev så til et kompromis om, at man skal optræde respektfuldt. Det betyder efter vores opfattelse, at man skal give hånd til f.eks. den borgmester, som forestår ceremonien”, siger Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen.

”Man vil kunne finde de mest hardcore islamister, som vil kunne opfylde alle formelle krav til et statsborgerskab, men som vil nægte at give hånd. De skal ikke kunne få statsborgerskab,” tilføjer han.

K: Du skal tage hele pakken

Den konservative indfødsretsordfører Naser Khader er helt enig: Håndtrykket er en naturlig del af den kommende statsborgerskabs-cerenomi.

“Du skal tage imod hele pakken, og håndtrykket er en del af den pakke,” siger Naser Khader.

I modsætning til Martin Henriksen forventer han dog ikke, at det bliver de hardcore islamister, der nægter at give hånd:

“De er som regel mere optaget af penge og privilegier end ideologi. De vil give deres højre arm for et statsborgerskab, og derfor giver de også gerne hånden,” som den konservative ordfører siger.

Onsdag fik en muslimsk kvinde i Sverige tildelt erstatning for diskrimination, fordi hun under en jobsamtale nægtede at give hånd og derfor ikke kunne komme i betragtning til jobbet.

Læs også: Sverige: Kvinde får erstatning for diskrimination – ville ikke give hånd til jobsamtale