DF vil have flere film om livet i provinsen

0
2430
Alex Ahrendtsen, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Dansk filmproduktion er for københavnerindspist, mener Dansk Folkepartis kulturordfører, som vil have Den Danske Filmskole og Det Danske Filminstitut flyttet til provinsen

Der er for meget hovedstad og for lidt provins i danske film. Det mener Dansk Folkeparti, som vil have Den Danske Filmskole og Det Danske Filminstitut flyttet til provinsen. Kravet er en del af partiets oplæg til forhandlingerne om en ny filmaftale, der starter til oktober.

”Vi vil have en bedre geografisk balance, og vi vil have flere film, der appellerer til et bredt publikum. Danske film blive lavet i snævre kredse i hovedstadsområdet, som let bliver indspist,” siger Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen til Avisen Danmark.

Odense og Svendborg

Han foreslår konkret, at Den Danske Filmskole placeres i Odense, mens filminstituttet flyttes til Svendborg. Odense ligger centralt i landet og er stadig tæt på filmmiljøet i København, mener Alex Ahrendtsen.

”Det ligger i tråd med regeringens hidtidige politik, man har bare ikke været så god til at flytte ud på kulturområdet, fordi man er bange for at lægge sig ud med kultureliten,” siger han til Avisen Danmark.

Borgerlige ordførere åbne overfor ideen

Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen siger, at han ”har svært ved at se klogskaben” i forslaget, fordi filmskolen bør ligge sammen med de andre kunstskoler. Men de konservatives kulturordfører Naser Khader er åben overfor at diskutere ideen, og Venstres kulturordfører Bertel Haarder ”ser ingen argument for, at vi ikke kan uddanne filmarbejder lige så godt i Odense,” siger han til Avisen Danmark.

Kulturminister Mette Bock vil ikke kommentere DFs udspil på nuværende tidspunkt.

Op mod 87 procent af danske filmarbejdere bor i hovedstadsområdet, ifølge en undersøgelse fra DFI, som Avisen Danmark omtaler.