Sverige: Kriminelt netværk har forbindelser til både jihadister og mafiaen

0
2606
Doku.nu og Expressen har dokumenteret forbindelser mellem islamistiske grupper og den kaukasiske mafia. Fra forsiden af doku.nu

Svenske medier har dokumenteret, at jihadister med terrorforbindelser har kontakter til den russiske mafia

Et netværk med tilknytning til både jihadister og den russiske mafia står klar med hjælp, når IS-tilhængere vender hjem til Sverige fra Syrien.

Det dokumenterer den svenske avis Expressen i samarbejde med netavisen Doku.nu, der kortlægger islamisk ekstremisme i Sverige.

Ifølge Expressen og Doku.nu er mindst fire tidligere syrienskrigere en del af et netværk, der både tæller folk med mafiaforbindelser og personer, der er kendt for islamisk ekstremisme.

Der er tale om et organiseret kriminelt netværk med rødder i Kaukasien, hvoraf flere af medlemmerne har kæmpet i Tetjenien. Netværket er aktivt i flere svenske byer og har været involveret i alt fra organiseret butikstyveri, hæleri og bedrageri til grov vold og planlægning af et mord. Det ledes af personer, hvoraf flere er kommet til Sverige som asylansøgere. Flere af dem er dømt for kriminalitet og står til udvisning. Men de har ikke kunnet forlade Sverige, fordi de risikerer tortur i Rusland.

En af lederne er den 38-årig tetjener Viktor Gaziev, som for nylig blev anholdt og mistænkt for terrorplaner. Viktor Gaziev, der tidligere er blevet krævet udleveret til Rusland, har haft forbindelser til den ekstreme imam Abu Raad fra moskeen i Gävle nord Stockholm. Imamen blev for nylig sat i forvarring, fordi politiet vurderer at han er en trussel for svenskernes sikkerhed.

“De har på den side en voldsbekendende ideologi og på den anden side adgang til våben og det kriminelle miljø. Det vil givetvis blive en større sikkerheds-udfordring,” siger kriminologen Amir Rostami, Instituttet for Fremtidsstudier, til Doku.nu og Expressen, om det kaukasiske netværk.

“Vigtigt for mig at vide, om islam tillader det…”

Han har studeret netværket og siger, at det ikke altid er nemt at afgøre, hvad der er det primære for dem – det kriminelle eller det religiøse. Men det religiøse element kan give kriminaliteten en højere status og legitimitet, siger forskeren.

De religiøse forbindelser er blevet dokumenteret af politiets efterforskning. Da to af personerne fra netværket blev afsløret i at planlægge et mord på en kriminel modstander i 2015, blev de i en periode telefonaflyttet af politiet. Her kunne man høre, hvordan den ene af de to betonede vigtigheden af at leve efter de islamiske regler – også når man begår kriminalitet:

”Det er vigtigt for mig først at vide, om islam tillader det eller ej, om det er en forbrydelse eller ej. Hvis jeg gjorde det for pengenes skyld, må jeg vide, at min tro tillader det. Du er min ven, og jeg sætter pris på dig som en bror. Jeg tror, ​​du kan lede os til den sande vej,” lyder det blandt andet på optagelserne.

”Det er vigtigt for mig først at vide, om islam tillader det eller ej, om det er en forbrydelse eller ej”

Fra telefonaflytning mellem to personer, som planlagde et mord