Svenskerne vrede over at få deres egen vaccine

0
1062
Statsepidemiolog Anders Tegnell har selv valgt at blive vaccineret med den omstridte AstraZeneca-vaccine. Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix

Svenske læger fortæller om at blive truet og forulempet af borgere, der ikke vil have den omstridte corona vaccine fra svensk-britiske AstraZeneca

De svenske myndigheder har ikke helt opgivet at bruge vaccinen, der fortsat tilbydes til svenskere over 65. Landets omstridte corona general, statsepidemiolog Anders Tegnell, har selv valgt at blive vaccineret med den svensk-britiske vaccine for at sende et signal om, at vaccinen er sikker – i det mindste i hans øjne. Det samme har den tyske kansler Angela Merkel – og såmænd også regeringslederen for vaccinens andet hjemland, Boris Johnson.

Men de ældre svenskere gider den ikke. Nogle bliver væk fra deres vaccinationsaftaler, mens andre bliver vrede. Den svenske udgave af radioen P4 fortæller fra den nordlige region Dalarna at der ofte er en aggressiv stemning ude på klinikkerne.

”Der er desværre et ikke helt lille antal personer, der opfører sig meget uvenligt mod plejepersonalet. Og personalet oplever nærmest trusler,” siger embedslægen i regionen, Roger Larsson til P4 Dalarna.

Mange ældre svenskere bliver vrede, når de får at vide, at de skal vaccineres med AstraZeneca-vaccinen. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Borgerne ønsker et valg

Selv i pæne Stockholm er der ældre svenskere, der bliver ’förbannade’, når de opdager, at de ikke har et valg og dermed mulighed for en bedre, sikrere type af vaccine. Deres vrede betyder ofte, at vaccinecentrene må smide ubrugte doser af vaccine ud ved dagens afslutning. Samtidig har de svenske myndigheder valgt at give de yngre svenskere, der har fået et skud af den svensk-britiske Vaxzevria, et opfølgende skud af en anden vaccine-

Til svenskernes svar på Ritzau, TT, siger lægen Kristina Fant, at hun ’utallige gange’ er blevet skældt ud af borgere, der ikke er begejstrede for at skulle nøjes med Vaxzevria. Som overordnet leder af klinikken på Lidingö. Området er kendt for sine store villaer og velstand – og nu også for vrede.

”Jeg ser det sådan, at rigtig mange har det voldsomt dårligt lige nu. Der findes en vrede og en frustration, som kommer ud på forskellig måde, når man ikke får det som man vil – eller mener man har ret. Det er følelser, vi må respektere,” siger en forstående Kristina Fant.

Læger fortæller, at der hver dag går hundredvis af doser tabt alene i hovedstadsområdet, fordi dem, de var tiltænkt, siger vredt nej tak. Myndighederne afviser, at tallet er så højt, men erkender problemet.

Kilder: SVT, TT, Expressen