Svenskerne vil ikke have flygtninge fra Ukraine

0
4121
En ukrainsk familie ankommer til den polske grænse. Foto: REUTERS/Bryan Woolston

Mens titusinder er på vej fra Kiev til Polen eller i det mindste til den mere sikre by Lviv, siger den svenske udenrigsminister nej til åbne grænser for flygtninge østfra

De flygter fra en regulær krig, der er startet af en mand, der har truet andre naboer – herunder Finland og Sverige selv. Men de skal ikke regne med åbne døre i Sverige. Slet ikke i samme grad som de unge mænd fra fjerne lande, der kom væltende for syv år siden under den store migrantbølge.

”Det er jo sådan, at hvis det her bliver langvarigt og fremfor alt, hvis det bliver en fuldskala krig, så risikerer vi jo store flygtningestrømme. Det må EU løse. Det kan ikke være sådan, at Sverige tager et lige så stort ansvar som i 2015,” sagde den svenske udenrigsminister Ann Linde under et besøg i Paris tirsdag aften.

En vurdering fra regeringen som ikke er blevet revideret i dag trods krigshandlingerne. Det fik den tidligere stats- og udenrigsminister Carl Bildt til at gå i rette med den socialdemokratiske regering. Han ønsker at svenskerne her viser sig fra deres generøse side.

”Det her er et europæisk land, som står os nært og som nu bliver udsat for en brutal aggression. Vi skylder at hjælpe så meget som vi kan,” siger Carl Bildt.

Biler på vej ud af den ukrainske hovedstad Kiev torsdag morgen. Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Blinde svenskere

I det hele taget padler den svenske regering baglæns, måske af frygt for Putin. Samme Carl Bildt skrev i dag på Twitter, at han håber, at nu må det endelig være slut med politikere, der kalder det at overveje medlemskab af Nato, for utænkeligt. Men socialdemokraterne sætter kikkerten for det blinde øje.

Det at stå udenfor alliancerne har tjent Sverige godt, sagde landets relativt nye statsminister, Magdalena Andersson i et interview i dag.

”Jeg siger, at i denne her situation er yderst uhensigtsmæssigt at gøre noget som helst,” lød den overraskende udmelding. Den svenske statsminister holdt i samme interview fast i, at Sverige skal tage forholdsvist færre flygtninge end andre EU-lande.

Kilder: SVT, Expressen