Udlændinge skylder nu over en milliard kroner i SU-gæld

0
2640
Arkivfoto

Udenlandske studerendes gæld til den danske stat vokser og vokser og har nu rundt over 1,1 milliard kroner

1,139 milliarder kroner. Så meget skylder udlændinge, der har studeret i Danmark, til den danske stat. Det skyldes, at de ikke betaler deres SU-lån tilbage. Alene det seneste år er gælden vokset med 156 mio. kroner.

Det viser nye tal fra Gældsstyrelsen, som Akademikerbladet omtaler.

Gælden opstår, fordi udenlandske studerende kan få SU-støtte og SU-lån, når de studerer i Danmark. Når de rejser hjem skal lånet tilbagebetales, men det blæser mange af dem på, og Gældstyrelsen har ikke mulighed for at inddrive gæld i et andet land.

Derfor vokser og vokser gælden. Akademikerbladet skriver, at ved udgangen af 2020 skyldte 15.891 udlændinge fra EU-lande og tredjelande samlet 983 mio. kroner i SU-gæld. Året efter – pr. 31. december 2021 – var antallet af skyldnere vokset til 16.800. De skylder tilsammen 1.139 mio. kroner.

Dansk Folkeparti har flere gange sat spørgsmålet om SU til udenlandske studerende på den politiske dagsorden. Ud over den milliardstore gæld, er udbetalingen af SU-støtte til udenlandske studerende nemlig også blevet en stadig større post på statens budget.

I 2019 fik udenlandske studerende 520 mio. kroner i SU. Det skete på trods af, at det i 2013 var blevet aftalt politisk, at SU-udgifterne til udlændinge “ikke væsentligt må overstige 442 millioner kroner”.

“Jeg mener ultimativt, at regeringen må udfordre EU i det her spørgsmål. Jeg har også foreslået, at man kan arbejde med et optjeningsprincip, så udlændinge ikke er berettiget til SU med det samme. Det her er et dansk velfærdsgode, og det er vi nødt til at forsvare,” har DFs uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, tidligere udtalt til ditOverblik.