Svenskerne har trist Covid-19 rekord

0
1277
”Man skal huske på at regionerne i Sverige er ganske små, derfor bliver der en så stor hyppighed,” lyder den svenske statsepidemilog Anders Tegnell forklaring på de høje smittetal. Foto: 10010 Janerik Henriksson/TT/Ritzau Scanpix

Ni ud af de ti regioner i Europa, der er hårdest ramt af Covid-19, ligger i Sverige. Kun regionen med Paris kommer med på listen over de ti værste steder

Tallene stammer fra det britiske tidsskrift Economist, hvis statistikere to gange dagligt udregner et samlet billede af virkningerne af corona virus i Europa. Kortet fra Economist viser de enkelte regioner over hele Europa som tinder. Det får Sverige til at lige et bjerglandskab, mens de tre nabolande Danmark, Finland og Norge kun kan fremvise mindre bakker:

Se kortet i The Economist: Tracking the coronavirus across Europe

Hovedstadsregionen Ile-de-France i Frankrig er den eneste ikke-svenske region på denne kedelige liste. Øverst på listen er regionen Västernorrland med byen Sundsvall, der har hele 614 smittede per 100.000 indbyggere. Den hårdest ramte danske region er hovedstadsregionen med 128 smittede per 100.000 indbyggere.

Svenskerne taler udenom

Det er markant at svenske medier ikke selv har regnet tallene sammen, men må hente dem fra Economist og andre steder. Tilsvarende taler de svenske kommentatorer udenom. De fremhæver typisk, at de svenske regioner ikke er særligt befolkede.

Og der er da også langt fra de mere end 12 millioner i Paris-området til en svensk region som for eksempel Jämtland med 130.000 eller bare en procent af den franske hovedstad. Det ændrer bare ikke ved de voldsomme, forholdsmæssige tal – et andet tyndtbefolket område som Wales har blot 12 smittede per 100.000 indbyggere mod svenske tal på over 300.

Den svenske statsepidemilog Anders Tegnell har også her en forklaring, der passer ind i hans kram.

”Man skal huske på at regionerne i Sverige er ganske små, derfor bliver der en så stor hyppighed,” siger han til svenske TV4 og fortsætter:

”Mange lande i Europa har haft højere smittetal; vi ligger lidt bagefter.”

Og svenskerne ligger helt klart bagefter, når det kommer til at gøre noget ved situationen. Den hårdest ramte kommune i den hårdest ramte region hedder Örnsköldsvik, der har 20 procent af regionens befolkning, men 50 procent af alle smittede. Her har man lukket for skolernes store klasser og for gymnasier – noget der i svenske medier beskrives som en helt usædvanlig nødsituation.

Kilder: Economist, EuroMomo, Expressen