Kristian Thulesen Dahl til statsministeren: Stop fedtspilleriet om nyt udrejsecenter

0
2255
Kristian Thulesen Dahl under tirsdagens spørgetime i Folketingssalen med statsminister Mette Frederiksen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) lover, at regeringen til sommer vil fremlægge en plan for et nyt udrejsecenter for kriminelle udlændinge. ”I har fedtspillet siden 2018,” siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl

Naboerne til udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland må stadig kigge langt efter en løsning, der kan sætte en stop for problemerne med udlændinge, der begår kriminalitet og skaber utryghed i lokalområdet.

Regeringen har stadig ikke præsenteret en plan for et nyt udrejsecenter for udvisningsdømte udlændinge, og i dagens spørgetime med statsministeren, kunne Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl ikke få oplyst andet fra statsminister Mette Frederiksen (S), end at der fremlægges en plan til sommer.

Som bekendt blev planen om et udrejsecenter på øen Lindholm, som VLAK-regeringen og DF blev enige om i forbindelse med finanslovsforhandlingerne i 2018, skrottet, da S-regeringen tiltrådte i juni 2019. I stedet ville den nye regeringen finde en billigere og bedre løsning. Men efter næsten to år ved magten, har regeringen stadig ikke præsenteret et alternativ til Kærshovedgård, og imens vokser problemerne på det omstridte udrejsecenter.

Mette Frederiksen: Coronakrisen har forsinket løsning

Kriminalitet begået af Kærshovedgård-beboere er steget markant siden 1. januar 2019, og senest har en nabo video-dokumenteret, hvordan maskerede beboere går ind og ud fra centret via et hul i hegnet, så de kan smyge sig uden om meldepligten.

Statsminister Mette Frederiksen sagde tirsdag i spørgetiden, at problemet med Kærshovedgård ”er helt åbenbart”. Men hun brugte coronakrisen som forklaring på, at regeringen endnu ikke har præsenteret en løsning.

Statsminister Mette Frederiksen i tirsdagens spørgetime. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

”Jeg skal jo være helt ærlig og sige, at med den krisehåndtering, vi har været i gang med i et helt år, så er der selvfølgelig opgaver, vi ikke har kunnet løse inden for samme tidsramme, som vi havde forestillet os. Det her det er en af dem. Men vi kommer med vores forslag inden sommerferien,” sagde Mette Frederiksen i spørgetimen.

“Vi kommer med vores forslag inden sommerferien”

Statsministger Mette Frederiksen i spørgetimen i Folketinget

Hvor blev S-løfterne fra 2018 af?

Men det svar er ikke godt nok, mener Kristian Thulesen Dahl. Han mindede i spørgetiden om, at Socialdemokratiet tilbage i november 2018 fremlagde en tryghedspakke med stribevis af løfter til naboerne ved Kærshovedgård. Dengang ville Socialdemokratiet kompensere beboerne for faldende huspriser og give tilskud til erhvervsdrivendes indbrudssikring. Partiet mente heller ikke, at udvisningsdømte udlændinge skulle placeres på Kærshovedgård. Men ingen af disse S-forslag er endnu blevet fremlagt af regeringen.

”Vi tog et ansvar før valget og fremlagde en plan for et udrejsecenter på øen Lindholm. Imens har Socialdemokratiet fedtspillet. Man mente ikke, at det skulle ligge på lige præcis den ø, og det skulle heller ikke ligge på Kærshovedgård. Men hvor skal det så ligge? Socialdemokratiet har nægtet at komme med forslag til en løsning. Det er som om man er gået i hi,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

“De her mennesker vil give problemer alle steder”

Mette Frederiksen afviser, at regeringen fedtspiller, og afviser, at det ville have løst problemerne med kriminelle udvisningsdømte udlændinge, som ikke kan udsendes med tvang, hvis udrejsecentret var blevet placeret på Lindholm.

”Man må ikke stå og sige, at problemerne bliver løst, fordi man flytter udrejsecenteret et andet sted hen. Ligegyldigt hvor et udrejsecenter kommer til at ligge, vil de her mennesker komme til at give problemer i lokalsamfundet,” sagde Mette Frederiksen.