Svensk regeringskaos åbner for nyt samarbejde

0
1094
Jimmie Åkesson (SD) taler i Rigsdagen forud for dagens afstemning. Foto: 10050 Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix

Da de to borgerlige svenske partier, Centerpartiet og De Liberale, i dag stemte imod en borgerlig statsministerkandidat, ændrede de samtidig det politiske landskab i Sverige. Ved at sprænge et langt samarbejde i den såkaldte Alliancen, åbnede de for et konservativt samarbejde med Sverigedemokraterne

De to partier drømmer om et samarbejde med Miljøpartiet eller måske endda med Socialdemokratiet. Men deres drømme – og det er ifølge svenske medier kun drømme – knuste i dag de konservatives leder Ulf Kristerssons drøm om at blive statsminister i stedet for den socialdemokratiske leder Stefan Löfven, der her to måneder efter sit valgnederlag stadig er fungerende statsminister.

STOCKHOLM 20181114 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) mener han er blevet svigtet af de to borgerlige partier Centerpartiet og De Liberale, som blokerer for flertallet. Foto: 10010 Janerik Henriksson/TT/Ritzau Scanpix

Kristersson sagde i dag efter at være blevet svigtet af de to borgerlige partier, at dette er den værste politiske krise, han har stået i. Havde de ikke stemt imod ham var han blevet statsminister med opbakning fra Sverigedemokraterne, SD.

Allerede inden dagens afstemning, sagde lederen af SD, Jimmie Åkesson, at afstemningen vil give nye muligheder for et samarbejde mellem SD og de to resterende borgerlige partierne, Moderaterne og Kristendemokraterne. Sammen har de tre partier i dag tæt på de 175 medlemmer af Riksdagen, der udgør et flertal.

”Jeg vil arbejde hårdt for at vi om fire år – eller tidligere – til sammen har over 175 mandater. Til gavn for hele Sverige,” sagde Sverigedemokraternes formand Jimmie Åkesson.

Med bemærkningen om det jo kunne komme tidligere hentyder han til de mange rygter om et nyvalg. Og de seneste meningsmålinger viser da både fremgang til SD og især en tillidskrise for de to borgerlige partier, der i dag vendte ryggen til et borgerligt samarbejde.

Sådan faldt stemmerne ved dagens afstemning i Rigsdagen om Ulf Kristersson som statsminister. Foto: 10010 Janerik Henriksson/TT/Ritzau Scanpix

Löfven igen

Det fortsatte kaos i svensk politik øger især chancen for at Stefan Löfven fortsætter som regeringsleder – med eller uden et flertal bag sig. Efter dagens afstemning overvejer formanden for Riksdagen, den såkaldte talsmand, igen at lade Riksdagen stemme om Stefan Löfven som statsminister. Og

det selvom Löfven har frabedt sig den ære.

Efter den svenske valglov kan talsmanden fire gange bede Riksdagen om at stemme om en kandidat til statsministerposten. Han kan faktisk foreslå en kandidat, der ikke vil stille op – forudsat at vedkommende er villig til at være statsminister. Men hvis de fire afstemninger ikke fører til et flertal for en kandidat, skal der udskrives valg.

Medierne i Sverige fokuserer på, at den fortsatte krise er en hån mod de svenske vælgere. Behovet for et mere normalt forhold til Sverigedemokraterne som partier begynder også at slå igennem i medierne. Avisen Expressen skriver i dag i en kommentar:

”Men det at SD har godt 18 procent af stemmerne betyder ikke, at Sverige er i krigstilstand. Det er den nye normaltilstand som politikerne må lære at håndtere præcis som man har gjort i resten af Europa – enten ved at opgive isoleringen (af SD, red.) eller skabe nye samarbejder henover blokkene.”

Centerpartiets leder Annie Lööf (C) som afviser Ulf Kristersson, fordi en regering med ham vil basere sig på Sverigedemokraternes stemmer. Foto: 10050 Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix