Svensk politi standser nyt terrorangreb

0
2040
PR-foto

Politiet reagerede på et tip, da de onsdag eftermiddag satte efter en bil i byen Östersund i regionen Jämtland. Manden i bilen skulle have planer om at køre ind i en menneskemængde i byen

Hvad der i første omgang var en sigtelse for drabsforsøg, blev til en sag om planlagt terror, da svensk politi fik set nærmere på bilen. Biljagten sluttede, da flugtbilisten ramte en mur. Han blev arresteret på stedet og er nu overdraget til sikkerhedspolitiet Säpo.

Svenske medier citerer både kilder i politiet og vidner på stedet for at bilen var lastet med benzindunke. Også knive lå klar i den grønne Volvo. Føreren var på vej mod Stortorget i Östersund, da politiet dukkede op, og han forsøgte at flygte inden en mur standsede ham.

Familiefar med terrorvenner

Ifølge svenske medier var gerningsmanden en familiefar i trediverne, som hans naboer ikke har noget at udsætte på. Han fortalte gerne om sine drømme om at lave en konservesfabrik hjemme i Kasakhstan og skulle have været en rar far for sine børn. Men han var også en mand, der selv indrømmede, at han i perioder levede i skjul i Sverige uden orden i sine papirer.

Svenske medier fortæller hverken om dens mistænktes navn eller om navnet på den lille by i Jämtland. Men politi og agenter fra Säpo har gennemsøgt hans hus og flere andre steder i byen. Undervejs er det sluppet ud, at han formentlig har usbekisk baggrund.

Det samme har Rakhmat Akhilov, der i april for to år siden dræbte fem mennesker i Stockholm efter at have kørt ind i gruppe mennesker. Også han havde hvad der beskrives som en hjemmelavet bombe i bilen, der dog ikke eksploderede. Og de to mænd skal ifølge avisen Aftonbladet have været i kontakt, hvilket styrker mistanken om en terrorplan.

Österlund er den eneste større by i Jämtland og ligger seks timers kørsel nord for Stockholm. Regionens areal svarer til trefjerdedele af Danmark, men der bor kun omkring 120.000 mennesker der.