Klima-Gretas sejltur udleder mere CO2 end flyrejse

0
6382
Greta Thunberg og den tyske kaptajn på Malizia II IMOCA, Boris Herrmann, ved afsejlingen fra Plymouth i England onsdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP

Greta Thunbergs sejltur til FNs klimatopmøde i New York ender med at være mere klimabelastende, end hvis hun havde taget turen over Atlanterhavet i fly

Den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg er på vej over Atlanterhavet i en sejlbåd til FNs Klimatopmøde i New York. Greta tager turen med sejlskib af hensyn til klimaet. Men selv om sejlbåden Malizia II er udstyret med solpaneler og vandturbiner, der kan genere CO2-neutral elektricitet, havde det været mindre klimabelastende, hvis Greta og hendes far Svante, der også er med i båden, var rejst med fly til New York. Det fremgår af en artikel i den venstreorienterede tyske avis TAZ, som Ekstra Bladet citerer.

Malizia II skal nemlig sejles tilbage til Europa fra New York, og derfor skal der flyves en besætning på fem personer til USA, der kan sejle skibet retur. Regnestykket i TAZ lyder på, at hvis bare Greta og hendes far var fløjet frem og tilbage, var det blevet til fire flyrejser. Men nu ender det med mindst seks flyrejser over Atlanterhavet.

”Selvfølgelig flyver de derover. Det kan ikke være anderledes,” siger en talsmand for kaptajnen til TAZ om besætningen, der skal returnere skibet.

Foruden FN-mødet i New York skal Greta Thunberg også til Canada, Mexico og klimaforhandlinger i december i Chile. Disse rejser skal foregå med bus og tog.

Med på den 14 dage lange sejltur over Atlanterhavet er også filmskaberen Nathan Grossman, der er ved at lave en film om Greta Thunberg, og kaptajn Pierre Casiraghi, der er søn af Monacos prinsesse Caroline.

Læs også: Hvem står bag Greta Thunberg?