Svensk anklage: Lod sin tolv-årige søn kæmpe for IS

0
1444
IS-krigere marcherer i Raqqa i Syrien. Arkivfoto Uncredited/Ritzau Scanpix

Retssagen mod Lina Ishaq startede i dag med anklager om at have støttet terrornetværket IS og for at have givet sin 12-årige til IS som børnesoldat

Den nu 49-årige kvinde rejste fra Vestsverige til Syrien i 2013 for at slutte sig til IS. Hun tog sin dengang tolv-årige dreng med sig og overlod ham ifølge anklagerne mod hende til IS. Han faldt i kamp tre år senere og moderen flygtede senere tilbage til sikkerheden i Europa.

Selv nægter hun sig skyldig, men anklagemyndigheden føler sig sikker på at kunne føre bevis for hendes udåd. Drengen blev ifølge anklager Reena Devgun hurtigt udstyret med et gevær og sendt i kamp. Og det med moderens aktive medvirken-

”Vi mener at vi her kan bevise, at et barn på under 15 år er blevet brugt som børnesoldat af IS og andre væbnede grupper. Vi gør gældende, at kvinden er ansvarlig eller direkte har medvi. rket til at dette kunne ske,” siger hun videre. I hendes vurdering er sagen ekstra grov, fordi Lina Ishaq som mor har haft et særligt ansvar.

I bevismaterialet findes der billeder af drengen med våben i hånd, som poserer sammen med andre IS-krigere og deres dræbte ofre. Også beskeder tilbage til Ishaqs familie indgår i bevismaterialet.

Se indslag om Lina Ishag her:

Modelmigrant

Sagen chokerer mange svenskere, for Lina Ishaq svarede på mange måder til hvad broderfolket gerne ser hos en migrant. Hendes kristne familie flygtede fra Irak og hævdede, at man var forfulgt på grund af tro. Hun var selv en overgang kendt som fodboldspiller med en vis succes.

Siden flyttede hun først med sin mand til De forenede arabiske Emirater og så i 2013 videre til Syrien sammen med sin mand og fem børn. Han og to af børnene døde dernede og hun giftede sig igen og fik flere børn. I 2020 slap hun tilbage til Sverige, hvor hun blev arresteret.

Hun var mistænkt for at have tvangsgiftet en datter og to af hendes børn blev fjernet med tvang. Hun blev også tiltalt for at have svindlet med socialhjælp for 137.000 svenske kroner. Da den sag løb ud i sandet, stak hun af til Storbritannien, hvor hun levede skjult indtil hun i september blev arresteret og tiltalt for krigsforbrydelser.

Det er denne anklage, der nu har fået konkret form. Det er første gang, den særlige svenske lovgivning om børnesoldater bliver prøvet ved en domstol. Findes Lina Ishaq skyldig, risikerer hun en dom på livstid.

Kilde: SVT, Expressen

Se billeder på SVT fra familiens IS-liv her: Unika bilder visar svenska familjens liv med IS i Syrien