Dansk Folkeparti mener, at det skal have konsekvenser for udlændinges opholdstilladelse, hvis de ikke betaler deres parkeringsbøder. Det afviser regeringen, selv om udenlandske bilister skylder millioner i ubetalte P-bøder
To ud af tre udenlandske bilister, som får en parkeringsbøde i Københavns Kommune, blæser på regningen.
I følge B.T. havde Københavns Kommune pr. 11. oktober 2021 udstedt ca. 55.000 parkeringsbøder til udenlandske bilister siden 1. januar 2017, som ikke er blevet betalt. Via inkassofirmaer er det lykkedes at kradse nogle af pengene hjem, men alene for 2018 og 2019 skylder udenlandske bilister stadig ca. 8,2 millioner kroner.
Står det til Dansk Folkeparti skal manglende betaling af bøder have konsekvenser. Udlændinge skal hverken kunne få visum, opholdstilladelse eller dansk indfødsret, hvis de undlader at betale parkeringsbøder til landets kommuner, mener DF.
“Vi ved, at udlændinge skylder millioner til statskassen alene for parkeringsbøder, og at mere end halvdelen løber fra regningen. Det krænker med god grund danskernes retsfølelse, og det vil vi i Dansk Folkeparti ikke bare passivt lade stå på. Derfor skal det have konsekvenser, hvis man systematisk ikke betaler sine parkeringsafgifter, og dér vil vi så sætte ind i forhold til opholdstilladelsen,” siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup til ditOverblik.
“Det krænker med god grund danskernes retsfølelse”
Peter Skaarup, retsordfører, Dansk Folkeparti
Regeringen: Det har vi ingen planer om
Regeringen er dog ikke villig til at følge DFs forslag. I et svar til Peter Skaarup, som har rejst sagen overfor udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), skriver ministeren, at regeringen ikke har planer om at gøre betaling af parkeringsbøder til en del af udlændingeloven:
“… jeg kan oplyse, at der ikke i udlændingeloven er krav om, at man ikke må have forfalden gæld til det offentlige i form af ubetalte parkeringsafgifter for at kunne opnå opholdstilladelse. Regeringen har ikke umiddelbart planer om at indføre et sådant krav,” skriver Tesfaye.
Han glider også af på spørgsmålet, om ubetalte p-bøder skal have betydning for visum-udstedelse. Ifølge ministeren er Danmark på grund af Schengen-samarbejdet underlagt nogle fælleseuropæiske regler for visum-udstedelse, og der er ikke noget krav om, at udlændinge ikke må have gæld til det offentlige for at kunne få visum.
”De danske myndigheder skal til gengæld kontrollere, om man har tilstrækkelige midler til at betale for sit ophold og sin hjemrejse, og denne betingelse gælder både ved udstedelsen af visummet, og når man indrejser og opholder sig i Danmark,” skriver Tesfaye.
Skaarup: Det er for slapt
Peter Skaarup er skuffet men ikke overrasket over ministerens svar:
”Jeg synes, at det er for slapt. Vi står med et enormt problem, og vi præsenterer i Dansk Folkeparti en enkel og retfærdig løsning på problemet, og ad den vej få kradset de bøder ind, så regningerne ikke leveres videre til os andre. Men samtidig er det også karakteristisk for vores regering, der i de fleste henseender sidder på hænderne. Så det er ikke, fordi regeringen overrasker mig i denne sag. Men derfor er det da stadig drønærgerligt, at Socialdemokratiet ikke vil gå med til denne naturlige og enkle løsning på problemet”.
Mange vil nok mene, at en parkeringsafgift er en meget lille forseelse. Er det ikke voldsomt at lade en ubetalt p-bøde få konsekvenser for opholdstilladelsen?
“En parkeringsafgift er en mindre forseelse end personfarlig kriminalitet. Men netop derfor skal man jo så også bare tage bøden. Det gør vi andre, og det skal udlændinge selvfølgelig også. Vi kan ikke have, at udlændinge bare løber fra regningen. Det er et grundvilkår i Danmark, at man betaler afgifter til det offentlige – og det gælder naturligvis også parkeringsbøder. Hvis man ikke vil det, hører man ikke hjemme i Danmark,” siger Peter Skaarup.