Strid om Brexit kan knække May

0
1750
Premierminister Theresa May på vej til partikongres. Foto: Ben STANSALL / AFP

Theresa May har næsten kun talt om EU i sin tid som premierminister. Nu skal hun igennem en partikongres, hvor hendes eget parti er i borgerkrig. Foreløbig synes hun ikke at have en plan

Når den britiske premierminister Theresa May onsdag aften som forventet går på talerstolen for at holde den afsluttende og afgørende tale til sine konservative partifæller på partiets kongres i Birmingham, så vil vi vide om hun er blevet knækket af sit eget parti og dets evindelige strid om EU som sine tre konservative forgængere. Thatcher, Major og Cameroun blev alle slidt ned af deres egne fæller og deres bitre strid om forholdet til kontinentet og dermed til EU. Og striden er nu på sit højdepunkt.

Allerede da kongressen startede i går, havde de britiske kommentatorer det tunge skyts fremme. Ord ’nedsmeltning’ og ’ borgerkrig’ gik igen i de britiske medier og alles øjne er rettet mod Theresa May. Man håber hun kan skabe en våbenhvile og en plan for Brexit, som stadig flere briter frygter vil blive en udfordring for økonomien.

Angreb fra midten

Mays mest åbenlyse rival, den uregerlige Boris Johnson, har kaldt hendes politik i forhold til EU for en ’selvmordsbombevest’. Et ordvalg, der har stødt mange i et land, der har oplevet megen terror. Men også en vurdering mange synes at dele, da hendes plan for et planlagt farvel til EU er blevet om ikke et selvmord, så et selvmål.

Gruppen, der som Boris Johnson taler for et hårdt brud med EU, synes at vokse nærmest time for time. Deres arrangementer ved starten af kongressen var velbesøgte, mens dem der ønsker en forhandlingsløsning, er relativt tavse. Alligevel virker det som om Theresa May læner til den side og hun holder i hvert fald fra starten fast i sin egen meget omtalte plan for Brexit, der er opkaldt efter hendes landsted Checkers.

Det kan forekomme mærkeligt, da de andre 27 EU-lande klart har afvist planen – og fordi den aldrig har skabt nogen større begejstring i hendes hjemland. Her mandag taler flere kommentatorer om, at Theresa May måske bare er mere bange for den store og elitære gruppe blandt de konservative, der stadig ønsker et godt forhold til EU, end hvad hun er for Boris Johnsons og hans fæller. Men uden et klart valg inden onsdag er Theresa May en knækket premierminister.