Stribevis af virksomheder risikerer at gå konkurs, mens de venter på hjælp

0
1712
Boghandlerkæden Arnold Busck lukker alle sine butikker og indgiver en konkursbegæring. Det oplyser Arnold Busck i en pressemeddelelse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Boghandlerkæden Arnold Busck gik mandag konkurs, inden den nåede at få del i corona-hjælpepakkerne. SMV Danmark og Dansk Erhverv advarer om, at mange virksomheder risikerer at gå samme vej, fordi det tager lang tid at få udbetalt hjælpen

Mandag gik boghandlerkæden Arnold Busck konkurs. Den 124 år gamle boghandel med 29 butikker nåede aldrig at få del i corona-hjælpepakkerne, og nu er det slut. Kæden, der har haft store økonomiske vanskeligheder de sidste par år, har indgivet konkursbegæring.

Mange andre virksomheder er i samme båd. SMV Danmark, der er interesserorganisation for små og mellemstore virksomheder, advarer om, at lang sagsbehandling kan betyde, at mange virksomheder ender med at gå konkurs, inden de når at få hjælp.

“Der er stadig rigtig, rigtig mange virksomheder, der venter på udbetalinger. Hvis likviditeten ikke kommer lige nu, går de konkurs,” siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMV danmark, til Ritzau.

Som vicedirketøren konstaterer, så er det om lidt den første dag i en ny måned og så skal der betales løn og husleje.

Arnold Busck havde søgt om hjælp, men understreger også i en pressemeddelelse, at hjælpen alene ikke kunne have reddet virksomheden. Men hos Dansk Erhverv ser man konkursen som et varsel om, hvordan det kan gå andre virksomheder, der ikke når at få hjælp.

“Frem til fredag var det kun 12 procent af virksomhederne, der havde fået, hvad de skulle have. Status i dag kender jeg selvfølgelig ikke, men det viser jo, at der er et stort hul,” siger Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen til Ritzau.

Skaarup: De skal have hjælp nu

Erhvervsminister Simon Kollerup forklarer den lange sagsbehandling med, at det skal sikres, at der ikke snydes med hjælpepakkerne. Men Dansk Erhverv og SMV advarer om, at det går for langsomt.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup kommenterede lørdag på Twitter situationen for de mange konkurstruede virksomheder. Budskabet var klart:

“Hvad skyldes den manglende håndsrækning til de små erhvervsdrivende? De skal da have deres penge nu. Hvornår vågner den ansvarlige minister?,” skrev Skaarup.

Peter Skaarup på Twitter.