MORGEN: DF til regeringen: Sæt en stopper for muslimsk bønnekald | SAS vil fyre 5000 ansatte

0
1701
Fredens Moske i Aarhus kaldte fredag den 24. april til bøn fra en sportsplads i Gellerupplanen. Indkaldelsen skete via højtalere. Fra Fredens Moskes facebookside.

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF til regeringen: Sæt en stopper for muslimsk bønnekald

Dansk Folkeparti stiller spørgsmål til regeringen om fredagens muslimske bønnekald i Aarhus. DF mener, at offentligt bønnekald skal forbydes

ISLAM | Fredagens muslimske bønnekald i Aarhus, hvor Fredens Moské via højtalere kaldte til bøn i Gellerupplanen, bliver nu bragt op overfor regeringen af Dansk Folkeparti. DF vil have regeringen til at svare på, om den finder bønnekald foreneligt med det danske samfund og om den vil forbyde det.

Til Kristeligt Dagblad siger DFs gruppeformand Peter Skaarup:

“Tillader man først sådan nogle bønnekald et sted, vil de hurtigt komme til at fylde mange steder. Og det er meget udansk, synes jeg. Nu beder vi regeringen svare på, om den mener, at det er foreneligt med det danske samfund, at man har denne slags højlydte udendørs bønnekald. Og om regeringen vil tage skridt til at sætte en stopper for denne slags i tide og utide. Vi siger nej tak, og vi vil gerne høre regeringens holdning,” siger Peter Skaarup, der kalder bønnekaldet en religiøs magtdemonstration.

“Tillader man først sådan nogle bønnekald et sted, vil de hurtigt komme til at fylde mange steder”

Peter Skaarup, DF-gruppeformand, til Kristeligt Dagblad

i følge Kristeligt Dagblad var der ingen regler, der kunne have forhindret bønnekaldet. Det foregik via højtalere på en fodboldbane i Gellerupplanen, og ejeren af banen havde sagt ja til arrangementet, der overholdt støjgrænserne i området.

Fredens Moské vil gentage bønnekaldet hver fredag i ramadanen, den muslimske fastemåned, der varer frem til 23. maj.

Læs ditoverblik: Moské kalder til islamisk bøn via højtalere – DF kræver forklaring fra borgmester

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). Foto: Claus Bech

Kritik af regeringen for at smøle med coronahjælp til ældre

Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative savner svar på, hvilke anbefalinger sundhedsmyndighederne har, inden man forhandler ældrehjælpepakke

ÆLDREPLEJE | Regeringen har smølet med at fremskaffe notater, som skal bruges af partierne i forhandlinger om at sikre hjælp til ældre under coronakrisen.

Det mener Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative i en kritik til Ritzaus Bureau forud for aftenens forhandlinger med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Venstre mangler svar fra regeringen på, hvilke anbefalinger sundhedsmyndighederne har, inden man forhandler hjælpepakke og gradvis genåbning på for eksempel plejehjem.

”Vi har efterspurgt et notat, lige siden vi (mandag i sidste uge, red.) indledte forhandlinger hos socialminister Astrid Krag (S), hvor vi i begyndelsen troede, at vi skulle forhandle ældreområdet. Et notat, der beskriver, hvad der reelt kan lade sig gøre inden for en forsvarlig sundhedsfaglig ramme,” siger ældreordfører Jane Heitmann (V) til Ritzau.

Dansk Folkepartis ældreordfører, Karina Adsbøl er enig og kalder det ‘fuldstændig uacceptabelt’, at hjælpen til de ældre trækker ud.

”Jeg må ærligt talt sige, at det har været et utroligt forløb, hvor vi har stillet rigtig mange spørgsmål, men ikke har fået mange svar tilbage. Det er rigtig ærgerligt, for det haster med at få en hjælpepakke til ældreområdet. Der er rigtig mange, der ikke har fået den hjælp, de skulle have,” siger hun til Ritzau.

“Det haster med at få en hjælpepakke til ældreområdet. Der er rigtig mange, der ikke har fået den hjælp, de skulle have”

Karina Adsbøl, social- og ældreordfører (DF), til Ritzau

Læs mere her i Jyllands-Posten her

Den radikale Morten Østergaard taler med pressen efter et partiledermøde om genåbning på Christiansborg. De radikale og regeringen står fast på, at adgangen for udenlandsk faglært skal lempes. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regeringen vil lette adgangen for udenlandsk arbejdskraft midt under coronakrisen

Fagbevægelsen raser over planer om at lette adgangen for faglært arbejdskraft pr. 1. juli. Ændringen er en udløber af finanslovsaftalen for 2020

ARBEJDSMARKED | “Upassende” og “en direkte hån”. Repræsentanter fra fagbevægelsen skyder i Jyllands-Posten med skarpt mod regeringen, fordi den midt under coronakrisen vil lette adgangen for udenlandsk arbejdskraft.

Regeringen har et lovforslag på vej, som fra 1. juli vil udvide den såkaldte positivliste. Hidtil har den kun omfattet højt specialiseret arbejdskraft som læger og ingeniører, men nu skal også faglært arbejdskraft fra ikke-EU-lande have lettere adgang til Danmark.

“Jeg synes faktisk, at det er upassende at stille de mange mennesker i udsigt, der nu mister deres arbejde, at de skal ud og kæmpe endnu hårdere for et job, fordi regeringen vil hente arbejdskraft ind fra tredjeverdenslande,« siger forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, til Jyllands-Posten.

Lovforslaget er en udløber af finansloven for 2020, som regeringen forhandlede på plads med sine støttepartier – SF, Enhedslisten og radikale. Der var tale om et kompromis mellem radikale og venstrefløjen, og både SF og Enhedslisten mener, at lovforslaget skal sættes på standby under coronakrisen. Men regeringen står fast – selvfølgelig med opbakning fra De Radikale, der havde ønsket at lempe adgangen endnu mere.

“Regeringen har indgået en finanslovsaftale med blandt andet De Radikale. Heri står der, at positivlisten skal træde i kraft den 1. juli. Og en aftale er en aftale. I øvrigt tror jeg, at både den sundhedsmæssige og beskæftigelsesmæssige situation kommer til at lægge en naturlig dæmper på denne ordning,” siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.

Læs mere i Jyllands-Posten her.

Ikea åbnede mandag deres varehuse. OBS billedet er optaget med et teleobjektiv og afstanden mellem personer på billedet kan opfattes mindre en den reelt er. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Erhvervsminister kritiseres af blå partier efter sin Ikea-kritik

Blå partier kritiserer erhvervsminister Simon Kollerup, som mandag kritiserede at Ikea åbnede, selv om de gerne må

GENÅBNING | Erhvervsminister Simon Kollerup (S) får kritik fra en række borgerlige partier for at blande sig i Ikeas åbning. Kollerup har kritiseret, at Ikea valgte at åbne mandag, selv om regeringen havde “anbefalet” at de ikke åbnede, og han vil nu “følge op” på sagen.

Men den reaktion får hård kritik:

“Når man lovligt gør det, man skal, så skal der ikke stå en minister og belære dem og fortælle dem, at det må de ikke,” siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, til Ritzau.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, siger:

“Det er besynderligt, at ministeren truer en virksomhed, der både følger loven og sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Enten er der et forbud, eller også er der ikke”.

Ikea siger, at de ikke har fået et konkret påbud om at holde lukket og man har holdt frilligt lukket i flere uger. Desuden har man i forbindelse med åbningen indførte en række coronaforanstaltninger med maksimumkapacitet i varehusene, afstandskrav og håndsprit overalt.

HELT KORT

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

DR: SAS vil fyre op mod 5000 ansatte – 1.700 i Danmark

TV2: Kina installerer kameraer i karantænehjem

Berlingske: Sverige opdager langt flere coronadøde end hidtil antaget

Ekstra Bladet: Milliardærfrue blev bortført i 2018: Nu er manden anholdt

Den norske forretningsmand Tom Hagen, der er ægtemand til Anne-Elisabeth Hagen, som forsvandt sporløst i 2018 fra parrets hjem i Oslo, er anholdt, skriver VG.

TWITTER & FACEBOOK

Søren Espersen på Twitter om bønnekaldet i Gellerupplanen – og kirkens og en lokal chefredaktørs reaktion på sagen:

Marie Krarup kommenterer den samme sag: