Fagbevægelsen raser over planer om at lette adgangen for faglært arbejdskraft pr. 1. juli. Ændringen er en udløber af finanslovsaftalen for 2020
“Upassende” og “en direkte hån”. Repræsentanter fra fagbevægelsen skyder i Jyllands-Posten med skarpt mod regeringen, fordi den midt under coronakrisen vil lette adgangen for udenlandsk arbejdskraft.
Regeringen har et lovforslag på vej, som fra 1. juli vil udvide den såkaldte positivliste. Hidtil har den kun omfattet højt specialiseret arbejdskraft som læger og ingeniører, men nu skal også faglært arbejdskraft fra ikke-EU-lande have lettere adgang til Danmark.
“Jeg synes faktisk, at det er upassende at stille de mange mennesker i udsigt, der nu mister deres arbejde, at de skal ud og kæmpe endnu hårdere for et job, fordi regeringen vil hente arbejdskraft ind fra tredjeverdenslande,« siger forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, til Jyllands-Posten.
Lovforslaget er en udløber af finansloven for 2020, som regeringen forhandlede på plads med sine støttepartier – SF, Enhedslisten og radikale. Der var tale om et kompromis mellem radikale og venstrefløjen, og både SF og Enhedslisten mener, at lovforslaget skal sættes på standby under coronakrisen. Men regeringen står fast – selvfølgelig med opbakning fra De Radikale, der havde ønsket at lempe adgangen endnu mere.
“Regeringen har indgået en finanslovsaftale med blandt andet De Radikale. Heri står der, at positivlisten skal træde i kraft den 1. juli. Og en aftale er en aftale. I øvrigt tror jeg, at både den sundhedsmæssige og beskæftigelsesmæssige situation kommer til at lægge en naturlig dæmper på denne ordning,” siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.