Stormoské på vej i Helsingborg

0
1633
Sådan skal den kommende moské se ud i følge byggeansøgningen fra Al-Sunnah. Illustration fra byggeansøgningen

Muslimsk forening vil bygge stormoské i Helsingborg. Sverigedemokraterne stemmer imod stormoskeen, hvor mænd og kvinder skal adskilles, når de beder

En muslimsk forening med navnet “Al Sunnah” vil bygge en stormoske i Helsingborg, 20 minutters sejlads fra Danmark. Al Sunnah har i forvejen en moské i byen, men med 1200 medlemmer er der brug for mere plads, og derfor vil foreningen købe en kommunal grund i Hornbach nordøst for Helsingborgs centrum, hvor den vil bygge en moské med kuppel, der er tre gange så stor som den nuværende.

Et flertal i byrådet har givet grønt lys til grundsalget. Kun Sverigedemokraterne stemte imod. Liberalerne havde dog også deres betænkeligheder. Partiet har fået skrevet en udtalelse ind i protokolen, hvor man ønsker at “henlede menighedens opmærksomhed på vigtigheden af værdier om ligestilling mellem kønnene”. Det sker med henvisning til, at Al Sunnah vil lave separate bederum for mænd og kvinder.

Udsigten til en moské, der holder mænd og kvinder adskilt under bøn, var dog ikke nok til at Liberalerne stemte imod at sælge til Al-Sunnah.

“Uanset hvad jeg synes om deres værdier, skal vi handle korrekt. Og vi har ikke noget krav i kommunen om, at man skal redegøre for sine værdier, når man køber en grund af kommunen,” siger Liberalernes Maria Winberg Nordström til SVT.

SD: I strid med vores værdier

Sverigedemokraterne mener omvendt, at kønsadskillelsen i sig selv er et argument imod at sælge til Al-Sunnah.

“Deres værdier er baseret på ideen om at adskille kvinder fra mænd, og at kvinder ikke kan deltage på lige vilkår med mænd. Det er ikke i tråd med kommunens værdier,” mener Michael Rosenberg (SD) i følge SVT.

Al Sunnah afviser, at den gør forskel på mænd og kvinder. Talsmanden Walid Hams siger på vegne af foreningen, der udelukkende har mænd i bestyrelsen:

“Det er ikke et princip (at kønnene adskilles, red.). Det sker af praktiske grunde. Vi har pladsproblemer,” siger Walid Hams til de svenske medier.