Stor stigning i antal af nye migranter i EU

0
2237
Asylsøgere på en græsk ø. Arkivfoto

Trods grækernes hårdhændede indsats ved grænsen til Tyrkiet er tallet af migranter, der via Tyrkiet og Grækenland kommer ind i EU, steget meget

Dem, der blev skræmt af coronavirus i marts og april, er kommet tilbage i maj. Nye tal fra EU’s grænsepoliti Frontex viser, at mindst 4300 i maj er kommet illegalt over grænserne til EU – de allerfleste via det østlige Middelhav og dermed igennem Grækenland. Og det er kun dem, der enten er blevet stoppet eller som senere har givet sig til kende.

I første fem måneder af året er det samlede antal registrerede migranter, der er kommet ulovligt ind i EU, på i alt 31.600. Det er lidt under sidste års niveau og indstrømningen stoppede stort set i april. Men tallet er tilbage på samme niveau som før allerede i maj.

Foreløbige opgørelser tyder på, at tallet vil stige igen i denne måned. Græske betjente har sammen med enheder fra Frontex afvist tusinder af migranter igen i juni ved landegrænsen til Tyrkiet. Det vil være oplagt for dem at søge sydpå og sikre sig en plads på en båd til de græske øer.

Alene for Grækenland, der fortsat huser mere end 30.000 migranter i egentlige lejr, steg antallet af nye migranter med otte gange på en måned. Længere mod øst så Frontex også en stigning i antallet af nye migranter i maj, der fra Libyen og Tunesien søgte mod Italien og Malta. Hovedparten af migranterne her kommer fra Bangladesh, Elfenbenskysten og Sudan.

Bekymring i Grækenland

I Grækenland selv bliver tallene taget til efterretning. De engelsksprogede udgaver af de græske medier er mere optaget af en redningsaktion i nat. Her samlede landets kystvagt 36 migranter op fra en synkende skude ud for øen Lesbos. Med i gruppen, der alle kom fra Iran eller Afghanistan, var to gravide kvinder.

Samtidig taler mange om tiltagende spændinger med naboen Tyrkiet. I de senere dage har der været en række cyberangreb, som grækerne formoder at Tyrkiet står bag. Tjenesten Twitter har også lukket mere end 8000 konti, der blev styret af tyrkiske aktivister eller såkaldte trolde.

Og i dag offentliggjorde hjemmesiden Greek Reporter så tyrkiske planer for en mulig invasion af dels Armenien, dels de græske øer. Selvom planerne er flere år gamle og formentlig for længst lagt i arkivet, falder det sammen med nye tyrkiske troppeøvelser netop med landgang på øer.

Kilder: Frontex, Krone, Funke Mediengruppe, greekreporter.com