Sverige: Indvandrerbande dræber en af sine egne – sag har tråde til mord i Herlev

0
12269
Mindesplads for bandemedlemmet fra Shottaz, som blev fundet skudt natten til nytårsaften i Rinkeby. Foto Henrik Montgomery / TT /Ritzau Scanpix

Syv medlemmer af indvandrerbanden Shottaz er nu fængslet i forbindelse med likvideringen af en af deres egne. Sagen har forbindelse til denne sommers to mord i Herlev på medlemmer fra samme bande

Den 23-årige mand blev fundet på en parkeringsplads ved et nybyggeri i ghettoen Rinkeby ved Stockholm. Han bar skudsikker vest, men var blevet ramt i hovedet. Da hans familie kom til hospitalet i løbet af nytårsaftensdag, kunne de blot se til, mens lægerne slukkede for respiratoren.

Manden er – som det hedder i en gammel kliche – en kending af politiet. Dømt for vold og besiddelse af våben, handel med narko og en stribe andre sager. Senest i efteråret fik han det, det blev hans sidste fængselsdom.

Sagen stiller igen det svenske politi i dårligt lys. Trods sin seneste kampagne mod bandevold har man her ikke trukket mænd som nytårets offer væk fra gaderne. Og politiet formår ikke at slå til, når en bande som Shottaz er ved at gå i opløsning i interne kampe.

Svenske medier fremhæver også, at den unge mand med somalisk baggrund havde søgt væk fra det kriminelle miljø. Tilbage i marts 2018 blev han arresteret ved en benzintank, hvor han havde trukket sin pistol ved synet af politiet. Efter varselsskud overgav han sig – vistnok lettet over at være taget til fange og dermed ude af det kriminelle miljø.

Hvis man læser den tilhørende politirapport, er man ikke i tvivl om, at den unge mand frygtede sine venner mere end politiet. Efter anholdelsen sidder han sammen med en betjent, der første gang samlede den unge mand op, da han var 14 år. Betjenten forklarer selv varselsskuddet med, at han jo havde kendt den unge mand længe og at han ikke kunne tro, at han ville ham noget ondt.

Flugten til Herlev

Tilbage i 2015 splittede gruppen Shottaz og en ny gruppe med det drabelige navn Dødspatruljen opstod. Samtidig med stridigheder mellem de to grupper fortsatte de blodige opgør i Shottaz med en halv snes drab som følge. Og det på trods af at mange de unge i de to grupper var vokset op sammen og ofte var i familie med hinanden.

Konflikten nåede sidste sommer til Herlev på den københavnske vestegn. Her var en tidligere leder i Shottaz, der også bare var 23 år, flygtet til for at komme væk fra det svenske bandemiljø. Og her var det så de nye fjender i Dødspatruljen, der krydsede Øresund for at aflive deres modstander.

Nytårets offer var blandet ind i det mord. Ifølge den svenske avis Expressen har der i bandemiljøet gået rygter om, at han eller en anden fra Shottaz havde stukket den tidligere leder til fjenderne i Dødspatruljen.