Fattige vil blive hårdt ramt, hvis færre flyver på ferie

0
2055
Foto fra Bali, som er meget afhængig af turistindtægter.

319 millioner mennesker i verden arbejder i turistindustrien. Mange har ikke noget alternativ, hvis de mister deres job. Et fald i turismen kan derfor øge migrationen, vurderer ekspert overfor Politiken

319 millioner mennesker arbejder i turistindustrien verden over. Millioner af mennesker vil derfor blive hårdt ramt, hvis færre rejser på ferie af hensyn til klimaet. Ja, faktisk kan en nedgang i turistantallet føre til øget migration og flere klimabelastende aktiviteter.

Det fremgår af en artikel i Politiken, der har interviewet generalsekretæren for FNs turismeorganisation, United Nations World Tourism Organization (UNWTO), Zurap Pololikashvili.

”Mange steder er turisme den største kilde til indtægter og arbejdspladser for blandt andre kvinder og børn. Hvad er udviklingsmulighederne, hvis den internationale turisme forsvinder?,” siger FN-chefen til Politiken.

Han mener at den globale turisme fremmer bæredygtig økonomi og social udvikling i mange afrikanske lande og østater:

”Turisternes flyvning giver klimaudfordringer, men de fordele, som turismen medfører især i nationer og samfund i udviklingslande, betyder, at vi i stedet for at holde op med at flyve må udvikle bæredygtig luftfart,” siger Zurap Pololikashvili.

FN-chefen nævner, at alternativet for nogle turistansatte kan være at skifte til landbrug, f.eks. kvægbrug, som har en negativ effekt på klimaet.

Fattige vil miste job

Ifølge Politiken viser tal fra UNWTO og den interantionale turistindustri, at turisme står for 10 procent af verdens samlede bruttonationalprodukt. I nogle lande er det op mod 20 procent. Hele 10 procent af alle jobs i verden er relateret til turisme.

Kristian Wiese, der er generalsekretær i ulandsorganisationen Oxfam Ibis, siger, at det i høj grad vil ramme de fattigste, hvis turismen svigter.

”Hvis turisterne holder sig væk, vil der være lande, som mangler de indtægter de har i dag. Det vil betyde, at der er mange mennesker, som står uden arbejde og skal finde et andet job, men i de fleste fattige lande, er der høj arbejdsløshed i forvejen,” siger han til Politiken.

Turistforskeren Anders Sørensen siger, at færre turister kan føre til øget migration, fordi mange turistansatte ikke har nogle andre beskæftigelsesmuligheder lokalt, siger han og bruger den indonesiske ø Bali som eksempel:

Forsvinder turismen, er der ikke rigtig noget, der bringer indtægter til Bali udefra,” siger han.

Guide i Nepal: Hvis jeg mister mit job, må jeg rejse

Den pointe understreges i en række interviewes, som Politiken har lavet med folk, der er arbejder i turistindustrien. Eksempelvis 27-årige Sailesh Lopchan, der er trakkingguide for rejsebureauer i Nepal. Han siger, at han nok ville være nødt til at følge sine venners eksempel og rejse til f.eks. Dubai, Qatar eller Saudi-Arabien for at arbejde, hvis han mister sit job som guide.

”Hvis turister pludselig ikke længere kommer til Nepal, vil tusindvis af familier miste deres eneste indkomstkilde. Turismen er vores overlevelse. Vi har brug for turisterne. Også andre end kun backpackerer, der gør alt på egen hånd,” siger Sailesh Lopchan, der bl.a. arbejder for danske Kipling.

Politikens artikler kan læses her (NB: kræver abonnement)