Kritik af nytårstale: Hvad med de ældre, Brexit og angreb på politi og brandvæsen?

0
2126
Statsminister Mette Frederiksen (S) holder sin nytårstale på Marienborg. Foto: Philip Davali/Scanpix 2020

Statsminister Mette Frederiksen (S) brugte det meste af sin nytårstale til at tale om anbringelser af børn. Det skete på bekostning af andre og vigtige emner, mener DF

Flere børn skal bortadopteres og tvangsfjernes. Det var hovedbudskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun onsdag aften leverede sin første nytårstale som statsminister. Faktisk fyldte talens afsnit om udsatte børn omkring ni minutter af talen, og derfor var der ikke meget tid til andre emner, hvilket får kritik flere sider, herunder Dansk Folkeparti.

Pia Kjærsgaard savnede budskaber fra Mette Frederiksen om ældreområdet:

”Godt at tale om at udsatte børn skal have det bedre, men hvor jeg dog manglede  omsorg overfor pensionisterne. F.eks rettighed til en plejehjemplads, når der er behov. Endnu en gang sprang en Statsminister pensionisterne over,” skriver hun på Twitter.

Samme budskab har Morten Messerschmidt:

”Naturligvis skal vi have fokus på børnene. Men hvad med de ældre? I forståelsespapiret med de røde blev de valgt fra. I finansloven fik de ingen løft. Og nu i nytårstalen fik de ingen ord #respektløst #dkpol #nytårstale,” skriver han.

Arne glemt igen

Statsministeren kom dog afslutningsvis ind på Socialdemokratiets store valgløfte om tidligere pension til nedslidte. Men det skete igen uden, at hun var konkret om, hvilke grupper den differentierede pension skal omfatte:

”Nogle har knoklet så meget at kroppen ikke kan blive ved. Det er ikke retfærdigt, at I, der har haft det hårdeste arbejde, eller været flest år på arbejdsmarkedet, skal opleve at velfærdssamfundet ikke er der for jer, når I har brug for det. Hvis vi skal gøre op med den uretfærdighed, indføre en ny ret til tidligere pension, så bliver der brug for solidaritet,” sagde Mette Frederiksen.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl konstaterer, at statsministeren endnu en gang forsømmer at give konkrete svar:

”Statsministerens nytårstale var meget typisk Mette Frederiksen. Hun siger en masse uden egentlig at sige noget konkret. Og Arne? Han er åbenbart helt glemt..,” skriver han på Twitter.

Heller ikke når det gælder retspolitikken, var statsministeren synderligt konkret. Hun vil ”sætte hårdt ind mod bandekriminalitet. Skærpe straffen for vanvidskørsel i gaderne. Og give strengere straffe til de fremmedkrigere,” sagde hun. Men ingen konkrete initiativer. DFs retsordfører Peter Skaarup kommenterer talen sådan her på Twitter:

”Var det alt statsministeren havde at byde på? Tvangsfjernelser af børn fra dysfunktionelle familier, ja fint, men ingen seriøse tiltag på retsområdet efter de mange raket-angreb på politi, redningsfolk og almindelige danskere? Håbløst!”.

Andre emner, der heller ikke blev berørt, var Brexit. Det kommenterer DFs EU-ordfører Morten Meserschmidt:

“Ikke eet ord om #brexit fra statsministeren 🤔 Måske Johnsons sejr har fået omfanget af eu-modstanden til at sive ind? 20’erne begynder med UKs udtræden. Men inden årtiets udgang vil flere lande have fulgt efter, ” skriver han.

Hele talen kan læses her: Statsministerens nytårstale 01012020