Brexit stemt igennem: Toldmure efter farvel til EU

0
2283
Boris Johnson taler i Parlamentet, hvor et stort flertal fredag stemte ja til hans Brexit-aftale. Foto: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP

Den genvalgte britiske premierminister Boris Johnson fik sin julegave tidligt i år, da aftalen om Brexit endelig blev stemt igennem med stort flertal. Briterne derimod får udsigt til en toldmur mod kontinentet.

Seks medlemmer af Labour trodsede deres sammenbidte leder Jeremy Corbyn og stemte sammen med de konservative for aftalen om Brexit. Et langt større antal – 31 i alt – valgte at blive væk fra afstemningen i protest mod Corbyn, der trods et ydmygende valgnederlag stadig klistrer til topposten i partiet. Og Boris Johnson selv var i topform og fortalte vittigheder og talte om en grydeklar aftale, der nu kan komme ind i en varm ovn.

På et, vigtigt punkt er dagens lov forskellig fra den seneste aftale fra oktober. Efter Brexit gennemføres med udgangen af januar, så har de britiske forhandlere kun indtil udgangen af 2020 til at hamre en aftale hjem. Og forhandlerne fra EU har omvendt svært ved at forestille sig, at forhandlingerne ikke skal tage flere år.

Den slags nøl forhindrer dagens lovtekst. Overgangsperioden, hvor briterne stadig skal følge alle EU’s regler, kan nemlig ikke forlænges ud over de 11 måneder. Så enten bliver de færdige eller også bliver der ingen aftale.

EU tøver

Denne kontante udmelding har en pris – nemlig at en egentlig frihandelsaftale næppe kan nå at komme på plads. Dermed skal briterne leve med at betale told på varer fra EU, mens danske eksportører og deres konkurrenter fra de andre EU-lande bliver dårligere stillet på det britiske marked. Og den samme toldmur vil holde Nordirland indenfor EU-systemet og dermed bag en toldmur, mens England, Skotland og Wales ender på den anden side.

Konsekvensen af dette opgør så vi allerede i dag, da den nye formand for ministerrådet, Charles Michel, kom med en fesen reaktion på afstemningen i London. Mens han ikke rigtig kunne få sig selv til at udtrykke glæde over, at der nu kommer en afklaring, så talte han mere om de svære forhandlinger, der venter. Vigtigst for ham er hvad han kalder ’en jævn bane at spille på’ – der er EU speak for en aftale, hvor alle EU’s egne krav bliver gennemført.

Tidligere har den nye tyske leder af kommissionen, Ursula von der Leyen, sagt, at tidsfristerne er urealistiske og at man risikerer igen at stå ved afgrundens rand ved udgangen af 2020. Afgrunden, som hun taler om, er det samme som Brexit uden en aftale.