DF forsøgte at få folkeafstemning om udlændingepolitik i 2000

0
4078
Nye Borgerliges leder Pernille Vermund, der her ses ved Folketingets åbninge i en snak med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, forsøgte fredag at samle stemmer nok, så der kunne udskrives en folkeafstemning om udlændingepolitikken. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti rejste i 2000 et forslag i Folketinget om en vejledende folkeafstemning om Danmark som multietnisk samfund. I dag forsøgte Nye Borgerlige at gentage kunsten. Partiet fik dog kun opbakning fra DF 

Da Nye Borgerlige fredag forsøgte at samle stemmer nok i Folketinget, så der kunne udskrives en folkeafstemning om udlændingepolitik, var det ikke første gang, at der er forsøgt rejst en folkeafstemning om udlændingepolitik i Danmark.

Helt tilbage i 2000 forsøgte Dansk Folkeparti at samle opbakning i Folketinget til en vejledende folkeafstemning. Emnet for folkeafstemningen var følgende: Der skulle stemmes ja eller nej til, om Danmark skal udvikle sig til et multietnisk samfund. Afstemningen blev ikke til noget. Det var kun Dansk Folkeparti, der stemte for.

DF forslag til lov om folkeafstemning kan læses her. Det var Peter Skaarup, Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard der rejste forslaget.

DFs forslag i 2000.

Martin Henriksen: Det er ikke så nemt

Det er Dansk Folkepartis tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen, der gør opmærksom på DFs 20 år gamle forslag. I anledning af Nye Borgerliges initiativ på årets sidste mødedag i Folketinget, skriver han på sin facebookside, at flere har spurgt ham, hvorfor Dansk Folkeparti aldrig har stillet et lignende forslag. Til det skriver han:

“Svaret er naturligvis, at Dansk Folkeparti skam har stillet forslag om en folkeafstemning. Og det er da godt, at Vermund mfl., nu også gør det. Men vi er altså nogle stykker, som har kæmpet kampen i et stykke tid. Måske Nye Borgerlige vil opdage, at deres kritik af Dansk Folkeparti om at vi har svigtet, kan ende med at ramme dem selv som en boomerang. For det er faktisk ikke så nemt at samle flertal på Christiansborg, når der til alle tider har været et massivt konventions- og indvandringsvenligt flertal. Og nu hvor højrefløjen skændes internt og samtidig er mindsket i antal mandater, så er det jo bare blevet endnu sværere”.

“Vi er altså nogle stykker, som har kæmpet kampen i et stykke tid”

Martin Henriksen på facebook

Nye Borgerlige forsøgte med dagens initiativ at gøre brug af paragraf 42, der gør det muligt at få sendt love til folkeafstemning, hvis 60 medlemmer af Folketinget skriver under. Ikke overraskende lykkedes det ikke. Det var kun Dansk Folkepartis 16 folketingsmedlemmer, der skrev under, foruden Nye Borgerliges egne fire.

Den aktuelle anledning var loven om det midlertidigt tilskud til børnefamilier på kontanthjælp og integrationsydelser, som blev vedtaget i Folketinget fredag. Det er et tilskud, som primært ventes at gå til flygtninge- og indvandrerfamilier, og som derfor ses som en klar lempelse af udlændingepolitikken.

Ros fra Pernille Vermund til Pia Kjærsgaard

I anledning af DFs opbakning kom Nye Borgerliges leder Pernille Vermund med denne ros til DFs udlændingeordfører og stifter Pia Kjærsgaard under debatten i Folketinget:

“Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tak til DF for at bakke op om aktiveringen af paragraf 42. Jeg vil også sige tak til Pia Kjærsgaard for mange års slid i en udlændingedebat, som har været hård, og som har været fyldt med ubehagelige situationer”.