Sort mafia overtager narkohandel i Göteborg

0
5841
Medlemmer af Black Axe-mafiaen anholdes under en politiaktion på Sicilian. Fra The Mob Reporter-indslag på Youtube

Efter de store migrantstrømme følger den nigerianske mafia Black Axe. Senest er den velorganiserede bande rykket i den svenske storby Göteborg og er i gang med at overtage handlen med narko

Ifølge svenske medier sidder flere personer fra mafiagruppen Black Axe i fængsel i Göteborg for at have forsøgt narkosmugling i stor stil.

”Det er et af de største sager, vi har set i Sverige,” siger Gill Eriksson, vicechef hos toldvæsenet i Göteborg

Tilbage i september sidste år tilbageholdt politiet to medlemmer af Black Axe i den vestsvenske by med fire kilo heroin på sig. Siden er antallet af episoder og arrestationer bare steget. I øjeblikket sidder i alt 17 personer med tilknytning til Black Axe i svenske fængsler.

Derfor vurderer svensk politi at mafiagruppen er godt på vej til at være etableret i Sverige.

”Det har længe været kendt, at de giver sig af med menneskehandel, både hvor mennesker udnyttes som arbejdskraft og til prostitution. Narkotikasmugling er endnu en af deres indtægtskilder,” siger Karolina Lindekrantz, der er chefanklager i den svenske politienhed, som tager sig af international og organiseret kriminalitet.

Det specielle ved Black Axe sammenlignet med andre indvandrerbander er deres selvdisciplin, hierarki og komplekse ritualer. Samtidig kommer de fleste medlemmer fra områder i Nigeria, hvor volden er stor og kriminalitet er den vigtigste indtægtskilde.

Menneskesmuglere

Black Axe henter selv forstærkninger i form af unge gangstere fra Nigeria, der kommer til Europa og kalder sig flygtninge. Organisation International Organization for Migration har talt sammen, at i 2016 og 2017 var nigerianere den største enkeltgruppe blandt de migranter, der kom over Middelhavet til Italien. Organisationen vurderer, at 80 procent af kvinderne i den gruppe var på vej i prostitution.

Deres første succes var den meste kendte mafias hjemland, Sicilien. Fordi den lokale mafia Cosa Nostra var svækket efter 90’ernes kampe med politiet, kunne Black Axe rykke ind. I dag er hele kvarterer i den sicilianske hovedby Palermo under deres kontrol.

Hjemmesiden The Organized Crime and Corruption Reporting Project, der følger udviklingen i organiseret kriminalitet verden over, beretter, at særlig kvarteret Ballaro med det gamle marked er under nigerianernes kontrol. Her har politiet flere gange ryddet hele huse, hvor gruppens prostituerede arbejde. Hjemmesiden fremhæver, at en stadig større del af de prostituerede er mindreårige.

Hjemmesiden citerer ledende efterforskere, der både ser Black Axe rykke ind, hvor den lokale mafia ikke har fuld kontrol – og at nigerianerne ofte arbejder sammen med den lokale mafia. På Sicilien bliver Black Axe accepteret af Cosa Nostra, fordi den gamle mafia får en del af nigerianernes profit. Samtidig har Cosa Nostra selv svært ved at rekruttere unge medlemmer, da sicilianerne i stigende grad foragter mafiaen.