Beboere skal selv betale for bedre brandsikring på plejehjem

0
1920
27 ud af 264 dødsofre for ildebrande i årene 2014 til 2017 var beboere på plejehjem. Arkivfoto

Kommuner hæver huslejen på plejehjem for at betale for styrket brandsikkerhed. Urimeligt, mener Ældre Sagen og Dansk Folkeparti, som nu rejser sagen overfor boligministeren

Huslejen på plejehjem i Allerød skal stige op til 1100 kroner om måneden, har Allerød Kommune bebudet, ifølge DR. Årsag: Beboerne skal betale for øget brandsikring. Samme melding lyder fra Mariager Kommune. Her har plejehjemsbeboerne i følge DR udsigt til en huslejestigning på 80 kroner, fordi brandsikkerheden skal havde et løft.

Det har fået Ældre Sagen på barrikaderne.

“Det er ikke rimeligt, at det er borgeren, der ender med regningen. Det er kommunen eller bygningsejerens forpligtelse at sikre en tilstrækkelig brandsikkerhed,” siger Nina Bruun, konsulent hos Ældre Sagen, til DR.

Dansk Folkeparti er også utilfreds. Sidste år kostede en brand på et plejehjem i Norddjurs Kommune tre kvinder på 91, 93 og 95 år livet, og en undersøgelse har siden vist, at brandsikkerheden halter på mange plejehjem. Derfor har bl.a. DF presset på for at få løftet brandsikkerheden. Men det har bestemt ikke været tanken, at beboerne selv skal betale, siger ældreordfører Karina Adsbøl til ditOverblik.

”Regeringen må lægge pres på kommunerne om at få bragt tingene i orden, når de forhandler økonomi med kommunerne. Så må kommunerne finde ud af, hvordan det skal finansieres. Men det skal ikke være de ældre selv, der skal betale,” siger Karina Adsbøl, der vil rejse sagen overfor den nye boligminister Kaare Dybvad (S).

Enhedslisten Peder Hvelplund vil gøre det samme:

“Det er helt klart noget, vi vil tage op med ministeren,” siger han til DR.

27 ud af 264 dødsofre for ildebrande i årene 2014 til 2017 var beboere på plejehjem.

Når kommunerne sender regningen videre til beboerne, så skyldes det en paragraf i boligloven. I følge den skal beboerne selv betale for ‘forbedringer’ af bygninger. Brandsikringer er i kategorien ‘forbedringer’.

Læs også: Efter dødsbrande: Nu styrkes brandsikkerheden på plejehjem