Den islamkritiske blogger Jaleh Tavakoli har trukket sig fra den offentlige debat, fordi Socialtilsynet truer med at tvangsfjerne hendes 8-årige plejedatter. Dansk Folkepartis Karina Adsbøl rejser nu sagen overfor social- og indenrigsminister Astrid Krag (S)
Kan plejeforældre deltage i den offentlige debat, uden at risikere at miste deres plejetilladelse?
Det vil Dansk Folkepartis Karina Adsbøl nu have social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til at svare på. Karina Adsbøl har indkaldt ministeren til et samråd, hvor spørgsmålene bl.a. lyder:
”Hvordan vil ministeren sikre plejeforældres ytringsfrihed og mulighed for deltagelse i den offentlige debat, uden at de skal være bekymrede for at miste deres plejetilladelse”.
Anledningen er sagen om den islamkritiske blogger Jaleh Tavakoli. Hun har følt sig tvunget til at trække sig fra den offentlige debat. Socialtilsynet truer nemlig med at tvangsfjerne hendes 8-årige plejedatter, fordi Jaleh Tavakoli modtager trusler.
Socialtilsynet mener, at Jaleh Tavakoli sætter sin datters tryghed på spil. Som tilsynet ifølge Jyllands-Posten skriver i en af de mange skrivelser, der ligger i sagen:
”Socialtilsynet finder det bekymrende, at plejemor (Tavakoli, red.) har svært ved at skelne mellem et plejebarns behov for tryghed og stabilitet og hendes egne ambitioner om at dele egne meninger med offentligheden, hvormed hun sætter sin families tryghed på spil”.
”Hvordan vil ministeren sikre plejeforældres ytringsfrihed og mulighed for deltagelse i den offentlige debat”
Karina Adsbøl (DF) i samrådsspørgsmål
Sigtet for at dele drabsvideo
Jaleh Tavakoli kom i første omgang i Socialtilsynets søgelys, fordi hun delte drabsvideoen fra Marokko, hvor en dansk og en norsk kvinde fik skåret halsen i december 2018. Jaleh Tavakoli gjorde det for at vise ”hvilke modbydelige kræfter, der findes blandt ekstreme islamister,” som hun siger.
Delingen af drabsvideoen udløste en sigtelse, som socialtilsynet vurderede til at være så alvorlig, at det var uforeneligt med at være plejemor. Desuden mener myndighederne, at hun er for udsat som debattør, fordi hun modtager trusler. Siden har Jaleh Tavakoli ført månedlange forhandlinger med Socialtilsynet. Men nu har hun givet op.
Lørdag skrev Jaleh Tavakoli et indlæg i Jyllands-Posten under overskriften ”Dette bliver mit sidste blogindlæg – jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder”. Her påpeger hun det groteske i, at hun får skylden for at være truet:
”Uanset hvad andre måtte mene om mine meninger, og uanset om mine meninger er kontroversielle, så troede jeg, at man i et demokrati som det danske fortsat havde retten til at ytre sig, også selv om man var mor. Hvad ville det dog få af betydning for vores tilkæmpede kvinderettigheder, hvis alle mødre skulle afholde sig fra den offentlige debat i Danmark, fordi de fik trusler eller potentielt kunne få trusler? Det kan jo ikke kun gælde for plejemødre,” skriver Jaleh Tavakoli.
“Hvad ville det dog få af betydning for vores tilkæmpede kvinderettigheder, hvis alle mødre skulle afholde sig fra den offentlige debat”
Jaleh Tavakoli, blogger og debattør
Hvad med politikere, politibetjente, skolelærere…
Tilsynet argumenterer med, at plejebørn er særligt sårbare. Men det er ikke noget rimeligt argument, mener Jaleh Tavakoli:
”Vil det så sige, at alle forældre til sårbare børn skal afholde sig fra at ytre sig i offentligheden, fordi de potentielt kunne blive truet? Eller skal de have holdninger, der er så bredt accepteret, at de med sikkerhed ikke får trusler? Og hvad nu, hvis de alligevel får trusler? Langt de fleste politikere har oplevet at få trusler, og mange af dem har også børn,” skriver hun – og fortsætter:
”Hvad nu, hvis man slet ikke er i den offentlige debat, men får en stalker? Hvad med politibetjente, soldater, livvagter, advokater og parkeringsvagter? Flere skolelærer oplever endda vold ud over truslerne om vold. Kan de heller ikke have plejebørn eller børn, der er særligt sårbare?”.
Spørgsmål til minister
Karina Adsbøl tager afstand fra delingen af drabsvideoen fra Marokko. Men hun finder det grotesk, at Socialtilsynet vil begrænse plejeforældres ytringsfrihed. Ud over at indkalde til samråd, har Karina Adsbøl derfor stillet en række spørgsmål til social- og indenrigsminister Astrid Krag, blandt andet
Finder ministeren det rimeligt, at såfremt man får trusler for at deltage i den offentlige debat, så kan man angiveligt ikke være en god forælder?
Finder ministeren det rimeligt, at socialtilsynet angiveligt finder, at man ikke kan deltage i den offentlige debat og samtidig være en god plejeforælder?
Jaleh Tavakoli fortæller i et interview med Jyllands-Posten, at Socialtilsynet som led i sagen har overvåget hendes medieeksponering og aktiviteter på de sociale meider:
”De har blandet sig i, hvad jeg kunne del af informationer med offentligheden. F.eks. har de kritiseret, at jeg taler om Krudttønden, hvor jeg overlevede et terrorangreb i 2015. Det har presset os helt vildt som familie,” siger hun.
“F.eks. har de kritiseret, at jeg taler om Krudttønden, hvor jeg overlevede et terrorangreb i 2015”
Jaleh Tavakoli, blogger og debattør, om Socialtilsynet
Socialtilsynet har overfor Jyllands-Posten afvist at kommentere sagen.
37-årige Jaleh Tavakoli er født i Iran. Hun har de seneste år markeret sig som en skarp kritiker af islam, blandt andet i bogen “Islams offentlige hemmeligheder” (anmeldt af Lars Vestergaard på ditOverblik, se her). Hun har været fast blogger i en årrække på Jyllands-Posten. Jaleh Tavakoli har tidligere siddet i Borgerrepræsentationen for Enhedslisten.