Der er kun afsat 125 mio. kr. til ældre på finansloven – Socialdemokratiet siger der er afsat 1,6 mia. kr.

0
2458
Den socialdemokratiske grafik, som var et svar på en grafik fra DF , der viste, at der kun er afsat 125 millioner kroner til ældreområdet på finansloven for 2020.

DF og Socialdemokratiet i infight om, hvor meget ekstra der er sat af til ældre på finansloven. Ekspert kalder Socialdemokratiets regnestykke for ”ikke en sædvanlig metode” i DR

Hvor meget mere har ældreområdet fået tilført på den finanslov for 2020, som Regeringen har forhandlet på plads med sine støttepartier og som blev vedtaget onsdag aften?

Hvis man skal tro en grafik, som Socialdemokratiet har lavet som svar på kritik fra Dansk Folkeparti, så er der 1,6 milliarder kroner ekstra til de ældre. Men kigger man i Finansloven og spørger man Dansk Folkeparti, så er det kun 125 millioner kroner ekstra.

Forklaring: Socialdemokratiet medtager også 1,5 milliarder kroner, som Dansk Folkeparti fik forhandlet hjem til ældreområdet, da DF indgik finanslovsaftalen for 2019 med den daværende VLAK-regering.

De 1,5 milliarder kroner er omtalt i denne artikel i ditOverblik, hvor Ældre Sagen roser de ekstra midler: Finanslov med DF-aftryk har givet 1,5 milliarder kr. til pensionisterne

S: Forsøger ikke at tage noget fra DF

Socialdemokratiets finansordfører Jesper Petersen afviser overfor DRs Detektor, at Socialdemokratiet forsøger at tage æren for en bevilling, som Dansk Folkeparti fik forhandlet hjem året før og som nu videreføres. Den socialdemokratiske grafik skal bare ses som svar på en grafik fra Dansk Folkeparti, der kritiserer Socialdemokratiet for kun af have afsat 125 millioner kroner:

”Det, der er galt med Dansk Folkepartis grafik og fremstilling af det politiske indhold på det her område, er jo, at det skal se ud, som om vi har forringet indsatsen, siden der kom en ny regering. Det er der jo ikke tale om,” siger han til Detektor.

Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen på twitter.

Han får stillet følgende spørgsmål af Detektor:

I laver en grafik, hvor det ser ud, som om I afsætter 1,6 milliarder til ældreområdet. Men I afsætter jo sådan set 125 millioner kroner?

”Jeg håber, man kan se, at det, vi har gjort i vores grafik som svar på Dansk Folkepartis, ikke er at forsøge at tage noget ud af Dansk Folkepartis finanslov for sidste år. Der fremgår det som sin egen søjle mønter i den her grafik, som er en kopi af den, som Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti lagde frem. Dermed håber jeg, man kan se, at det er en gentagelse af det fra sidste år”.

Ekspert: Ikke normalt at medregne tidligere år

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, bekræfter Jesper Petersens regnestykke. På 2019-finansloven blev der helt præcist afsat 1,482 milliarder kroner til pensionsinitiativer og en styrket ældrepleje. På den nye finanslov er der sat 125 millioner kroner af til ’styrket omsorg og nærvær i ældreplejen’. Lægger man de to tal sammen, sbliver det ca. 1,6 milliarder kroner.

Men det er ikke normalt at regne tidligere års bevillinger ind, fastslår professoren:

”Det er ikke en sædvanlig måde at gøre det på, når man tager sidste års finanslovsmidler og lægger sammen med de nye finanslovsmidler. Der plejer man kun at se på indeværende års finanslov,” siger Per Nikolaj Bukh til Detektor.

Kristian Thulesen Dahls tweet, som fik Socialdemokratiet i gang med at lave en ny grafik.

Kristian Thulesen Dahl: Sådan er det altid

Detektor har også haft fat i Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, som på Twitter og i debatindlæg har kritiseret Socialdemokratiet for kun at afsætte 125 millioner kroner. Detektor vil vide, om ikke DF giver et fejlagtigt billede ved at få det til at lyde som om de ældre næsten er blevet glemt på 2020-finansloven. De 1,5 milliarder kroner er der jo stadig, lyder det fra Detektor. Til det siger Kristian Thulesen Dahl:

“Ja, sådan er det jo altid. Hvis man bevilger flere penge til sundhedsvæsenet et år, så er de der jo også året efter”.

Men regeringen vælger at videreføre de penge, som I afsatte, og oveni det lægger de 125 millioner kroner, så kan man vel ikke sige, at de ældre er blevet glemt i forhold til tidligere?

“Man skal bare tænke over, at hvis man lægger det samme princip ind på alle politiske områder, så vil jeg meget gerne se, at I laver rigtig mange af den her type historier. For hver gang et politisk flertal et år har gjort noget på et område, som ikke bliver taget væk igen, så vil man altid tælle de penge med,” siger Kristian Thulesen Dahl til Detektor.

Artiklen kan læses her.